Sezonowe potrawy. Makaron z dynią i grzybami

Jesień to sezon, w którym królują zarówno grzyby jak i dynie. Z łatwością można je dostać w sklepach i stworzyć z nich wyjątkowe dania. Jedną z takich potraw, która przypadnie do gustu miłośnikom leśnych skarbów jest makaron z grzybami, dynią oraz czosnkiem. Sprawdź jak go wykonać!
Zobacz też: Przepis na marynowane grzyby
Składniki:
- makaron, najlepiej spaghetti
- podgrzybki bądź borowiki
- dynia
- parmezan
- pietruszka
- czosnek
- sól
- pieprz
- śmietanka 30 %
- oliwa z oliwek
- masło
- cebula
- bulion warzywny
Przygotowanie:
Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Cebulę poszatkuj w kostkę i podsmaż na oliwie z oliwek z dodatkiem odrobiny masła. W tym czasie umyj grzybki, osusz i pokrój w plasterki. Dynię obierz ze skóry, usuń ze środka nasiona, a następnie pokrój w małą kostkę. Gdy cebula się zeszli dodaj do niej posiekany drobno czosnek, a po chwili dynię. Podlej zawartość na patelni bulionem warzywnym i duś chwilkę, aż dynia będzie “al dente”. Następnie dodaj pokrojone grzyby i smaż przez kilka minut. Po chwili wlej śmietankę 30 % i poczekaj aż całość się połączy. Dopraw sos solą i pieprzem i gotuj chwilkę, aż sos zgęstnieje. Pietruszkę posiekaj i dodaj na patelnię, wymieszaj i gotowe. Makaron przełóż na talerz, polej go przygotowanym sosem i posyp tartym parmezanem.
Zobacz też: Przepis na pierogi z kapustą i grzybami