Sernik na zimno z malinami. Przepis idealny na lato

Na upały przychodzą z ratunkiem desery na zimno. Są pyszne oraz proste w przygotowaniu, dodatkowo wykorzystujemy często przy ich wykonaniu owoce sezonowe. Przedstawiamy najlepszy przepis na sernik na zimno z malinami!
Zobacz też:
Przepis na sernik na zimno z malinami
Składniki:
- 170 g ciastek kakaowych,
- 50 g masła,
- 250 g twarogu półtłustego,
- 250 g mascarpone,
- pół szklanki cukru pudru,
- 1 łyżeczka pasty z wanilii,
- 300 ml śmietany kremówki 30%,
- 10 g żelatyny w proszku,
- 350 – 400 g malin,
- 2 opakowania galaretki malinowej (każda na 500 ml wody).
Zobacz też:
Muffinki truskawkowe. Przepis z wykorzystaniem sezonowego owocu
Przygotowanie:
Aby przygotować sernik na zimno z malinami, musimy wykonać wiele ważnych etapów, jednak nie jest to trudny przepis. Zaczynamy!
Masło oraz ciasteczka kakaowe połącz w masę za pomocą miksera. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, a na jej spód wysypujemy masę ciasteczkową. Dokładnie ubijamy dłońmi, a następnie przyklepujemy widelcem.
Teraz zabieramy się za wykonanie masy serowej. Do miksera dajemy twaróg, serek mascarpone, cukier puder i wanilię. Miksujemy tak długo, aż nie powstanie jednolita masa, która nie będzie zawierała grudek. Żelatynę rozpuszczamy w około 50 ml zimnej wody. Następnie lekko podgrzewamy ją na palniku. Dodajemy ją do masy serowej i ponownie miksujemy, aby składniki się ze sobą połączyły.
Zobacz też:
Czekoladowo-bananowe muffinki. Przepis idealny
W osobnej miseczce ubijamy śmietanę 30%. Następnie również przekładamy ją do masy serowej i dokładnie mieszamy. Wykładamy ją na spód ciasteczkowy i wyrównujemy szpatułką. Całość wsadzamy do lodówki, aby masa serowa lekko się scieła.
W gotującej się wodzie rozpuszczamy galaretki malinowe. Następnie czekamy, aż lekko ostygną. Z lodówki wyjmujemy sernik i układamy na nim maliny. Na nie wylewamy odrobinę galaretki i wkładamy je do lodówki na 5 minut, Następnie wylewamy resztę galaretki. Ostawiamy do lodówki. Po kilku godzinach ciasto gotowe!