Rurki z kremem. Prosty i szybki przepis na ,,te dni”

Każda kobieta raz w miesiącu musi przechodzić trudy, które niesie za sobą miesiączka. Ból brzucha, pleców, piersi, nudności to zaledwie część z doskwierających nam symptomów. W tym okresie jesteśmy również zdecydowanie bardziej chętne na spożywanie ogromnej ilości jedzenia. Zazwyczaj jednak najbardziej pociągają nas wtedy słodycze, nie ważne w jakiej postaci! Dziś przedstawiamy przepis na najlepsze rurki z kremem, które zrobicie w kilka chwil w domowym zaciszu.
Zobacz też: Ciasto marchewkowe – jak je zrobić, aby było wilgotne?
Rurki z kremem – przepis
Składniki na ciasto:
- 3 szklanki mąki,
- 20 dag masła,
- 2 duże żółtka,
- 1 szklanka śmietany 18%,
- szczypta soli,
- 1 jajko,
- cukier perlisty do posypania.
Składniki na krem:
- 2 szklanki kremówki (śmietana 30% lub 36%),
- 50 dag serka mascarpone,
- 4-6 łyżek cukru pudru,
- opcjonalnie: 4-6 łyżek likieru jajecznego lub malibu.
Przygotowanie:
Na stolnicę wsypujemy mąkę. Dodajemy masło, śmietanę, żółtka i sól. Za pomocą dłoni ugniatamy ciasto. Powinniśmy robić to powoli i dokładnie, nawet jeśli miałoby to zająć dłuższą chwilę. Następnie wkładamy ciasto do lodówki.
Gdy ciasto troszkę się schłodzi zaczynamy je wałkować. Następnie kroimy je na paski o grubości 2 cm, które owijamy na metalowe rurki (można je zakupić w sklepach spożywczych). Gdy ten etap jest gotowy, smarujemy rurki z wierzchu żółtkiem i posypujemy cukrem. Rurki układamy na blaszkę, która wyłożona jest papierem do pieczenia. Pieczemy je przez 20 minut w 180°C.
W międzyczasie ubijamy śmietanę kremówkę na sztywno. W osobnej misce ubijamy mascarpone z cukrem pudrem. Następnie dodajemy do niego ubitą już kremówkę oraz likier. Całość łączymy. Gotowym kremem wypełniamy środek rurek. Gotowe.
Smacznego!
Masz jakieś własne ulubione przepisy? Pozostaw je poniżej w komentarzu, albo napisz do nas: redakcja@piekniejsze.pl
Sprawdź też inne przepisy na Piekniejsze.pl – Jedzenie i napoje