Rosół – przepis na idealną zupę
Z jednej strony rosół to najbardziej tradycyjna zupa w polskich domach, a z drugiej bardzo łatwo ją zepsuć lub przygotować bez tzw. smaku. Przedstawiamy najlepszy przepis na domowy rosół, który zachwyci niejedno podniebienie.
Zobacz też:
Przepis na jabłecznik jak u babci
Przepis na rosół z kurczaka
Składniki:
- 1 kurczak (1,5 kg),
- 2 duże marchewki,
- 1 korzeń pietruszki,
- 1 cebula,
- pół pora,
- 1/4 dużego korzenia selera,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 litry wody,
- garść natki pietruszki,
- świeży lubczyk,
- 2 listki laurowe,
- 3 ziarna ziela angielskiego,
- łyżeczka ziaren pieprzu,
- 2 łyżeczki soli.
Przygotowanie:
Kurczaka przemywamy pod zimną i bieżącą wodą. Następnie kroimy go na części. Osobno powinny być: szyja, udka, skrzydełka oraz korpus z piersiami. Kolejnym krokiem jest zagotowanie wody w garnku i wrzucenie do niej wszystkich części kurczaka.
Wodę z kurczakiem ponownie zagotowujemy. W międzyczasie lekko opiekamy cebulę za pomocą ognia. Warzywa obieramy i przepłukujemy pod zimną i bieżącą wodą. Wodę z gotowania kurczaka wylewamy.
Do garnka wrzucamy kurczaka i dodajemy obraną i pokrojoną marchewkę, pora, podpieczoną cebulę, korzeń selera i korzeń pietruszki. Następnie wrzucamy dwa listki laurowe, trzy ziarna ziela angielskiego oraz łyżeczkę ziaren czarnego pieprzu. Na sam koniec zalewamy całość 2 litrami zimnej wody.
Następnie całość zagotowujemy. Po tym czasie zmniejszamy moc kuchenki lub ogień i przez godzinę pozwalamy mu ”pyrkać”, aby ładnie dochodziły składniki. Po tym czasie dodajemy ząbki czosnku, sól, pietruszkę oraz lubczyk i na małym ogniu gotujemy kolejne 30 minut.
Po tym czasie z rosołu wyjmujemy mięso i warzywa. W drugim garnku zagotowujemy makaron, który podajemy wraz z zupą. Idealny rosół gotowy!