Pyszne i proste w wykonaniu placki brokułowe w sosie śmietanowym

Eksperymentowanie w kuchni może być nie tylko zabawne, ale także prowadzić do odkrycia nowych smaków i kombinacji, dlatego jeśli dotychczas przygotowywałaś klasyczne placki ziemniaczane lub z cukinią, to nadeszła idealna pora, by wypróbować przepis z brokułami w roli głównej!
Zobacz też: Pomysł na szybki lunch. Placki ziemniaczane z ziołami, jogurtem i łososiem
Placki brokułowe w sosie śmietanowym
Składniki
Placki brokułowe
- duży brokuł – 1 szt
- jajka – 2 szt
- starty żółty ser – ½ szklanki
- bułka tarta – 4 szklanki
- przeciśnięty przez praskę czosnek – 1 ząbek
- sól i pieprz – do smaku
- olej do smażenia
Sos śmietanowy
- kwaśna śmietana – ½ szklanki
- masło – 1 łyżka
- mąka pszenna – 1 łyżka
- woda – ½ szklanki
- sól i pieprz – do smaku
- posiekana natka pietruszki – do dekoracji
Przygotowanie
Umyj i podziel na różyczki brokuł. Gotuj na parze w osolonej wodzie do uzyskania miękkości. Odcedź i przetrzyj przez sito do uzyskania gładkiej masy. Przerzuć puree z brokułów do miski i dodaj jajka, bułkę tartą, ser żółty oraz czosnek. Dopraw solą i pieprzem wedle uznania.
Na patelni rozgrzej olej i układaj na niej uformowane małe placki. Smaż z obu stron do uzyskania złocistego koloru. Po usmażeniu odsącz nadmiar oleju na papierowym ręczniku.
Aby przygotować sos śmietanowy rozgrzej masło w rondelku i dodaj do niego mąkę. Mieszaj cały czas do uzyskania gładkiej masy. Dodawaj stopniowo wodę nie przerywając mieszania. Gotuj przez kilka minut. Gdy sos będzie gęsty dodaj kwaśną śmietanę oraz sól i pieprz. Gotuj jeszcze przez minutę.
Sos śmietanowy podawaj obok brokułów lub na nie. Posyp odrobiną natki pietruszki.
Smacznego!
Zobacz też: Przepis na aksamitny krem z pieczonego kalafiora