Pyszne i proste w wykonaniu placki brokułowe w sosie śmietanowym - Piekniejsze.pl

Pyszne i proste w wykonaniu placki brokułowe w sosie śmietanowym

Pomysł na szybki obiad. Placki brokułowe w sosie śmietanowym.

Eksperymentowanie w kuchni może być nie tylko zabawne, ale także prowadzić do odkrycia nowych smaków i kombinacji, dlatego jeśli dotychczas przygotowywałaś klasyczne placki ziemniaczane lub z cukinią, to nadeszła idealna pora, by wypróbować przepis z brokułami w roli głównej!

Zobacz też: Pomysł na szybki lunch. Placki ziemniaczane z ziołami, jogurtem i łososiem

Placki brokułowe w sosie śmietanowym

Składniki

Placki brokułowe 

  • duży brokuł – 1 szt 
  • jajka – 2 szt 
  • starty żółty ser – ½ szklanki 
  • bułka tarta – 4 szklanki 
  • przeciśnięty przez praskę czosnek – 1 ząbek
  • sól i pieprz – do smaku 
  • olej do smażenia 

Sos śmietanowy 

  • kwaśna śmietana – ½ szklanki 
  • masło – 1 łyżka
  • mąka pszenna – 1 łyżka 
  • woda – ½ szklanki 
  • sól i pieprz – do smaku 
  • posiekana natka pietruszki – do dekoracji 

Przygotowanie

Umyj i podziel na różyczki brokuł. Gotuj na parze w osolonej wodzie do uzyskania miękkości. Odcedź i przetrzyj przez sito do uzyskania gładkiej masy. Przerzuć puree z brokułów do miski i dodaj jajka, bułkę tartą, ser żółty oraz czosnek. Dopraw solą i pieprzem wedle uznania. 

Na patelni rozgrzej olej i układaj na niej uformowane małe placki. Smaż z obu stron do uzyskania złocistego koloru. Po usmażeniu odsącz nadmiar oleju na papierowym ręczniku.

Aby przygotować sos śmietanowy rozgrzej masło w rondelku i dodaj do niego mąkę. Mieszaj cały czas do uzyskania gładkiej masy. Dodawaj stopniowo wodę nie przerywając mieszania. Gotuj przez kilka minut. Gdy sos będzie gęsty dodaj kwaśną śmietanę oraz sól i pieprz. Gotuj jeszcze przez minutę. 

Sos śmietanowy podawaj obok brokułów lub na nie. Posyp odrobiną natki pietruszki.

Smacznego! 

Zobacz też: Przepis na aksamitny krem z pieczonego kalafiora

Na czasie

Brak danych.