Pyszna tarta na słono z serem i warzywami

Masz ochotę na lekki obiad? Przychodzimy z przepisem na obłędną tartę na słono z serem i warzywami!
Zobacz też: Fit pasta o smaku Raffaello. Idealna na kanapki i naleśniki!
Pyszna tarta na słono z serem i warzywami
Składniki
Na ciasto
- 200 g mąki pszennej
- 100 g masła (zimnego)
- 1 żółtko
- 2 łyżki zimnej wody
- szczypta soli
Na nadzienie
- 200 ml śmietany 30% lub 18%
- 3 jajka
- 100 g startego sera (np. cheddar, gouda, feta)
- 1 cebula
- 1 papryka
- 1 cukinia
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
- oliwa do smażenia
Przygotowanie
Połącz mąkę z solą, dodaj pokrojone zimne masło i rozcierać palcami do uzyskania kruszonki. Dodać żółtko oraz wodę i szybko wyrób ciasto.Owiń je folią spożywczą i schłodź w lodówce przez około 30 minut.
W tym czasie nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Rozwałkuj ciasto i przełóż je do formy do tarty. Nakłuj je widelcem i piecz przez około 10 minut.
W tym czasie pokrój cebulę w piórka, paprykę oraz cukinię w kostkę.
Na oliwie podsmaż cebulę, dodaj warzywa i podsmażaj całość kilka minut.
W misce połącz jajka, śmietanę, ser, przyprawy oraz podsmażone warzywa.
Tak przygotowaną masę wylej na podpieczony spód. Piecz całość przez 25 minut w 180 stopniach Celsjusza. Gdy tarta lekko się zarumienie jest gotowa do spożycia!
Smacznego!
Zobacz też: Krewetki w sosie luizjańskim