Pyszna tarta na słono z serem i warzywami - Piekniejsze.pl

Pyszna tarta na słono z serem i warzywami

Obłędna tarta na słono!

Masz ochotę na lekki obiad? Przychodzimy z przepisem na obłędną tartę na słono z serem i warzywami!

Zobacz też: Fit pasta o smaku Raffaello. Idealna na kanapki i naleśniki!

Pyszna tarta na słono z serem i warzywami

Składniki

Na ciasto

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła (zimnego)
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki zimnej wody
  • szczypta soli

Na nadzienie

  • 200 ml śmietany 30% lub 18%
  • 3 jajka
  • 100 g startego sera (np. cheddar, gouda, feta)
  • 1 cebula
  • 1 papryka
  • 1 cukinia
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
  • oliwa do smażenia

Przygotowanie

Połącz mąkę z solą, dodaj pokrojone zimne masło i rozcierać palcami do uzyskania kruszonki. Dodać żółtko oraz wodę i szybko wyrób ciasto.Owiń je folią spożywczą i schłodź w lodówce przez około 30 minut. 

W tym czasie nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Rozwałkuj ciasto i przełóż je do formy do tarty. Nakłuj je widelcem i piecz przez około 10 minut. 

W tym czasie pokrój cebulę w piórka, paprykę oraz cukinię w kostkę. 

Na oliwie podsmaż cebulę, dodaj warzywa i podsmażaj całość kilka minut.

W misce połącz jajka, śmietanę, ser, przyprawy oraz podsmażone warzywa.

Tak przygotowaną masę wylej na podpieczony spód. Piecz całość przez 25 minut w 180 stopniach Celsjusza. Gdy tarta lekko się zarumienie jest gotowa do spożycia!

Smacznego!

Zobacz też: Krewetki w sosie luizjańskim

Na czasie

Brak danych.