Przepis na zupę krem z kalafiora
Zupy krem to idealne dania obiadowe, ponieważ są delikatne, pełne smaków, a przede wszystkim łatwe i szybkie w wykonaniu. Sprawdź przepis na idealną zupę krem, która wykonana jest z kalafiora!
Zobacz też:
Przepis na makaron z kurczakiem
Przepis na zupę krem z kalafiora
Składniki:
- 1 kalafior,
- 4 większe ziemniaki,
- 3 szklanki bulionu warzywnego,
- 4 łyżki masła klarowanego,
- 1 cebul,
- 2 duże ząbki czosnku,
- 5 łyżek śmietanki kremówki,
- pół łyżeczki soli,
- pół łyżeczki cukru,
- szczypta pieprzu,
- szczypta gałki muszkatołowej.
Zobacz też:
Przygotowanie:
Do średniej wielkości garnka dodajemy 2 łyżki masła klarowanego. W międzyczasie, gdy tłuszcz się nagrzewa, obieramy cebulę i kroimy ją na malutką kosteczkę. Na tłuszcz wsypujemy cebulę i delikatnie ją szklimy.
Zobacz też:
Do cebuli dodajemy obrane i pokrojone 2 ząbki czosnku i całość podsmażamy przez około 2 minuty. Kalafior dzielimy na główki i myjemy je pod zimną, bieżącą wodą. W międzyczasie ziemniaki obieramy ze skórki i kroimy na kosteczkę. Na sam początek do cebulki i czosnku wkładamy ziemniaki.
Na ziemniaki wykładamy kalafior, a całość zalewamy bulionem warzywnym. Doprowadzamy do zagotowania całości, po tym czasie zmniejszamy lekko moc palnika, i gotujemy kolejne 15 minut. Gdy widzimy, że warzywa są już miękkie, dodajemy 5 łyżek śmietanki kremówki.
Zobacz też:
Przepis na zupę z pieczonych warzyw
Teraz zaczynamy blendować całość. Po tym kroku dodajemy dwie łyżki masła oraz przyprawy: po pół łyżeczki soli i cukru, spora szczypta pieprzu i gałki muszkatołowej. Następnie blendujemy całość ponownie. Tak zmiksowaną zupę krem z kalafiora doprowadzamy do zagotowania raz jeszcze. Gotowe!