Przepis na zdrowy, owocowo-warzywny koktajl dietetyczny

Jeśli wprowadzamy do naszej codziennej diety warzywa i owoce, dajemy sobie witaminowy zastrzyk. Najłatwiej przyswoić je poprzez zrobienie z nich koktajli. Możemy wypić je w domu, w pracy, na spacerze, czy w komunikacji miejskiej.
Najlepiej wykorzystywać do nich owoce oraz warzywa sezonowe, łączyć je w dowolny sposób, zachowując jednak pewne zasady. Na pewno podstawą powinno być warzywo zielone, liściaste (szpinak, rukola lub jarmuż), ponieważ zawiera witaminę K, kwas foliowy oraz żelazo. Stosunek warzyw i owoców w koktajlu powinien prezentować się tak: 400 g warzyw, 200 g owoców.
Podstawą koktajli powinny być również kwasy tłuszczowe, nienasycone. Idealne będą nasiona chia lub lnu, pestki dyni, orzechy włoskie itd. Można je również uzupełnić w produkty zawierające białko. Najlepsze będą napoje roślinne (ryżowe, migdałowe, owsiane).
#1 Owsiany koktajl z borówką
- 1 szklanka mleka
- 3 garście borówek
- 2 garście jarmużu
- 2 łyżki migdałów
- ½ łyżki miodu
#2 Koktajl na bazie selera i szpinaku
- 3 garście szpinaku
- 2 gruszki
- 1 banan
- 1 marchewka
- 1 łodyga selera naciowego
- 4 orzechy brazylijskie
#3 Buraczany koktajl
- 1 burak
- 1 szklanka napoju migdałowego
- 2 garście malin
- 1 marchew
- 1 łyżka orzechów włoskich
#4 Koktajk z lubczykiem
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 plaster selera korzeniowego
- 1 garść lubczyku
- 1 garść szpinaku
- 1 szklanka napoju owsianego
- 1 łyżka orzechów laskowych
#5 Koktajl jabłko-gruszka
- 1 jabłko
- 1 gruszka
- 1 marchewka
- 3 śliwki suszone
- 1 szklanka napoju roślinnego (dowolnego)
- 2 łyżki płatków owsianych
- 1 łyżka oleju z orzechów włoskich
- 1 płaska łyżeczka cynamonu