Przepis na tartę z jabłkami

Jesień to pora roku, podczas której warto rozpocząć wykorzystywać jabłka w kuchni. Tarta z owocem wydaje się więc idealnym pomysłem na jesienny deser. Jak wykonać go samodzielnie w domu? Przedstawiamy najlepszy przepis.
Zobacz też:
Przepis na ciasto ”malinowa chmurka”
Przepis na tartę z jabłkami
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 100 g cukru,
- 200 g zimnego masła,
- 2 żółtka,
- szczypta soli,
- łyżka cukru waniliowego/esencji waniliowej,
- około 4 jabłka,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1 łyżeczka cukru pudru.
Przygotowanie:
Na stolicę wsypujemy mąkę i dodajemy masło. Całość siekamy za pomocą noża. Następnie dodajemy żółtka, cukier, wanilię i szczyptę soli. Ponownie siekamy składniki nożem, a po chwili dokładnie ugniatamy ciasto.
Jajka obieramy i kroimy na plasterki. Ciasto dzielimy na 1/3 i 2/3. Jego większą część układamy na tortownicy. Następnie na ciasto układamy jabłka, które posypujemy cynamonem oraz cukrem pudrem. Z reszty ciasta kroimy paski, które układamy w kratkę na cieście.
W międzyczasie piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Następnie wkładamy do niego ciasto na 45 minut. Po tym czasie wyjmujemy je z piekarnika. Pyszna tarta z jabłkami jest już gotowa. Smacznego!