Przepis na tartę kajmakowo-orzechową

Sylwester 2022 nadchodzi wielkimi krokami. To sprawia, że wiele z nas przygotowuje się na szalone imprezy i domówki. Jak przygotować pyszny deser na tą wyjątkową noc? Przedstawiamy przepis na tartę kajmakowo-orzechową.
Zobacz też:
Przepis na pyszne świąteczne ciasto z jabłkami
Przepis na tartę kajmakowo-orzechową
Składniki:
- 200 g kruchych ciastek lub herbatników,
- 60 g masła,
- po 1 łyżeczce przyprawy piernikowej, kakao i cynamonu,
- 1 łyżka masła orzechowego,
- 1 szklanka masy krówkowej, kajmakowej,
- 1 szklanka masła orzechowego,
- 50 ml śmietanki 18%,
- 50 g czekolady mlecznej,
- 50 g czekolady gorzkiej,
- garść smażonych orzeszków ziemnych.
Zobacz też:
Przygotowanie:
Na samym początku przygotowujemy foremkę, którą smarujemy masłem. Następnie w mikserze dokładnie blendujemy ciasteczka wraz z roztopionym masłem, przyprawą piernikową, kakao i cynamonem oraz z masłem orzechowym.
Zobacz też:
Tak przygotowany spód ciasteczkowy wykładamy na dno foremki i na połowę jej boków. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza i ustawiamy go na góra-dół. Spód ciasta pieczemy w piekarniku przez 10 minut.
Zobacz też:
Kolejnym krokiem jest przygotowanie nadzienia. W miseczce mieszamy masę kajmakową bądź krówkową wraz z masłem orzechowym. Masę wykładamy na przygotowany spód, który jest już wystudzony.
Zobacz też:
Przepisy na drinki bezalkoholowe
Ostatnim krokiem jest wykonanie polewy. W rondelku podgrzewamy śmietankę. Dodajemy połamaną na kosteczki czekoladę i mieszamy całość, aż do rozpuszczenia. Następnie ciasto polewamy przygotowaną masą czekoladową.
Na sam koniec wierzch tarty posypujemy posiekanymi orzeszkami ziemnymi. Następnie wkładamy ciasto do lodówki na minimum 2 godziny. Gotowe!