Przepis na sałatkę owocową

Zima to wyjątkowa pora roku. Trzeba jednak pamiętać, że podczas jej trwania jesteśmy narażeni na przyjmowanie mniejszej ilości witamin. Sałatka owocowa to idealny deser, który wspomoże nas w suplementacji witamin. Sprawdź, jak ją przygotować.
Zobacz też:
Przepis na sałatkę owocową
Składniki:
- 2 banany,
- 2 garście malin,
- 2 garście borówek,
- garść jasnych winogron,
- 2 łyżki płynnego miodu,
- sok z połówki cytryny.
Zobacz też:
Jagodzianki – najlepszy przepis z sezonowym owocem
Przygotowanie:
Na samym początku wszystkie owoce myjemy dokładnie pod zimną i bieżącą wodą. Następnie banany obieramy ze skórki oraz usuwamy z nich włókna, które mogą spowodować gorzki smak u owoców.
Bananom odkrywamy końcówki i kroimy je na grubsze plasterki. Kawałki banana skraplamy cytryną. Do miski wsypujemy pokrojone banany oraz maliny i borówki. Winogrona kroimy również w połówki i dokładamy je do kolejnych owoców.
W osobnej miseczce przygotowujemy sok do sałatki. Wciskamy sok z połówki cytryny, dodajemy dwie łyżki miodu i całość mieszamy. Tak przygotowany sos wylewamy na nasze owoce i dodajemy na wierzch miętę. Gotowe!