Sałatka z tuńczykiem i awokado. Przepis na pyszny poranek! - Piekniejsze.pl

Sałatka z tuńczykiem i awokado. Przepis na pyszny poranek!

Ta sałatka z tuńczykiem i awokado jest nie tylko smaczna i sycąca, ale także pełna białka, zdrowych tłuszczy i witamin.
Sałatka z tuńczykiem i awokado. Przepis na pyszny poranek!, fot. canva.com

Składniki:

  • 2 filety tuńczyka (świeże lub wędzone)
  • 1 duża awokado, obrane i pokrojone w kostkę
  • 1 ogórek świeży, obrany i pokrojony w plasterki
  • 1 pomidor, pokrojony w kostkę
  • 1 czerwona cebula, pokrojona w cienkie piórka
  • Świeża kolendra (opcjonalnie), posiekana
  • Sok z 1 limonki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Sól i świeżo zmielony pieprz do smaku

Przeczytaj także: Obłędna sałatka z grejpfrutem i fetą!

Krok po kroku

  1. Na patelni na średnim ogniu rozgrzej odrobinę oliwy z oliwek. Oprósz filety tuńczyka solą i pieprzem, a następnie obsmaż je na patelni przez około 1-2 minuty z każdej strony (lub dłużej, jeśli wolisz bardziej wypieczony tuńczyk). Odstaw tuńczyka na bok, aby ostygł.
  2. W dużej misce wymieszaj awokado, ogórek, pomidora, cebulę i kolendrę.
  3. Gdy tuńczyk ostygnie, pokrój go w plastry lub kostkę, a następnie dodaj do miski z pozostałymi składnikami.
  4. W osobnej miseczce wymieszaj sok z limonki z oliwą z oliwek. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  5. Polej sałatkę przygotowanym sosem limonkowym i delikatnie wymieszaj, aby wszystkie składniki zostały równomiernie pokryte sosem.
  6. Podawaj sałatkę na talerzach, dekorując dodatkowymi listkami kolendry lub plasterkami limonki. Możesz również podać sałatkę na liściach sałaty lub rukoli.

Przeczytaj także: Orzeźwiająca sałatka z mango i kolendrą. Idealna na grilla

Ta sałatka z tuńczykiem i awokado jest nie tylko smaczna i sycąca, ale także pełna zdrowych składników odżywczych, takich jak białko, zdrowe tłuszcze i witaminy. Doskonale nadaje się na wiosenny obiad lub lekką kolację. Smacznego!