Przepis na ryż z cynamonem i jabłkami

Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem to pyszny i prosty deser. Można również przygotować taki danie na obiad. Jak przygotować taką potrawę? Sprawdź najlepszy nasz przepis na danie!
Zobacz też:
Przepis na nowoczesną rybę po grecku
Przepis na ryż z cynamonem i jabłkami
Składniki:
- 1 szklanka ryżu,
- 2 szklanki mleka,
- 4 jabłka,
- 3 łyżki cukru,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- masło do wysmarowania formy,
- opcjonalnie: rodzynki, orzechy.
Zobacz też:
Przepis na pyszne uszka z farszem
Przygotowanie:
Na samym początku gotujemy ryż w mleku na małym ogniu, aż stanie się miękki i wchłonie większość mleka. Możemy dodać trochę cukru do smaku. Następnie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
Zobacz też:
Przepis na świąteczną tartę czekoladową
Jabłka obieramy, a następnie usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie plasterki. W maślanej formie do zapiekania, układamy warstwami ryż i jabłka. Między warstwami posypujemy cukrem i cynamonem. Na wierzch kładziemy ostatnią warstwę ryżu.
Zobacz też:
Prosty przepis na koktajl, który łagodzi problemy z układem pokarmowym
Pieczemy całość w piekarniku przez około 30-40 minut, aż wierzch się zarumieni. Opcjonalnie możemy dodać do ryżu rodzynki lub posypać wierzch orzechami przed pieczeniem. Podajemy całość na ciepło lub zimno, w zależności od preferencji.