Przepis na ryż z cynamonem i jabłkami - Piekniejsze.pl

Przepis na ryż z cynamonem i jabłkami

Sprawdź nasz najlepszy przepis na ryż z cynamonem i jabłkami. Będzie to danie, które urzeknie wiele podniebeń!
Przepis na ryż z cynamonem i jabłkami
Przepis na ryż z cynamonem i jabłkami, fot. pixabay.com [zdjęcie poglądowe]

Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem to pyszny i prosty deser. Można również przygotować taki danie na obiad. Jak przygotować taką potrawę? Sprawdź najlepszy nasz przepis na danie!

Zobacz też:

Przepis na nowoczesną rybę po grecku

Przepis na ryż z cynamonem i jabłkami

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu,
  • 2 szklanki mleka,
  • 4 jabłka,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • masło do wysmarowania formy,
  • opcjonalnie: rodzynki, orzechy.

Zobacz też:

Przepis na pyszne uszka z farszem

Przygotowanie:

Na samym początku gotujemy ryż w mleku na małym ogniu, aż stanie się miękki i wchłonie większość mleka. Możemy dodać trochę cukru do smaku. Następnie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza.

Zobacz też:

Przepis na świąteczną tartę czekoladową

Jabłka obieramy, a następnie usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie plasterki. W maślanej formie do zapiekania, układamy warstwami ryż i jabłka. Między warstwami posypujemy cukrem i cynamonem. Na wierzch kładziemy ostatnią warstwę ryżu.

Zobacz też:

Prosty przepis na koktajl, który łagodzi problemy z układem pokarmowym

Pieczemy całość w piekarniku przez około 30-40 minut, aż wierzch się zarumieni. Opcjonalnie możemy dodać do ryżu rodzynki lub posypać wierzch orzechami przed pieczeniem. Podajemy całość na ciepło lub zimno, w zależności od preferencji.

Na czasie

Brak danych.