Przepis na pyszne uszka z farszem - Piekniejsze.pl

Przepis na pyszne uszka z farszem

Uszka w barszczu to must have każdej Wigilii. Smakują prawdziwą tradycją, a ich przygotowanie jest niezwykle proste i łatwe.
Przepis na pyszne uszka z farszem, fot. pixabay.com
Przepis na pyszne uszka z farszem, fot. pixabay.com

Składniki na ciasto

  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej – 320 g
  • 170 ml gorącej wody – około 2/3 szklanki
  • 2 łyżki oleju roślinnego np. rzepakowego
  • 1/3 płaskiej łyżeczki soli

Składniki na farsz

  • 60 g suszonych grzybów – np. borowiki i podgrzybki
  • 1 średnia lub duża cebula – do 300 g
  • 3 łyżki oleju roślinnego do smażenia
  • 1 żółtko jajka
  • 1 płaska łyżka bułki tartej
  • przyprawy: 1/4 płaskiej łyżeczki soli, pół płaskiej łyżeczki pieprzu

Zobacz też: Przepis na przepyszne pierogi z jagodami

Świąteczne uszka krok po kroku

  1. Wsyp do miski 320 gramów mąki. Dodaj do niej 1/3 płaskiej łyżeczki soli i 2 łyżeczki oleju rzepakowego. Wlej 170 ml wody – powinna być gorąca. Ciasto wyrób ręcznie.
  2. Kulę ciasta zawiń w folię spożywczą i odłóż na 30-60 minut.
  3. Suszone grzyby umieść w naczyniu i zlej 2 szklankami zimnej wody. Przykryj miskę i odstaw na 1 godzinę lub więcej. Grzyby powinny zmięknąć.
  4. Przełóż grzyby do małego garnka i zagotuj. Grzyby powinny się gotować przez 20 minut pod przykrywką.
  5. Pokrój grzyby w cienkie paseczki, a później posiekaj drobno.
  6. Obierz dużą cebulę i poszatkuj ją drobno. Podsmaż ją na oleju przez 10 minut.
  7. Dodaj posiekane grzyby do cebuli i smaż przez 5 minut. Dodaj również 1/4 płaskiej łyżeczki soli i 1/2 łyżeczki pieprzu.
  8. Zawartość patleni przełóż do miski. Gdy się wystudzi dodaj do farszu surowe żółtko jaja i płaską łyżke bułki tartej. Całość wymieszaj.
  9. Wysyp trochę mąki na stolnicę. Uwałkuj ciasto na cieńko. Wytnij z niego malutkie kółka lub kwadraty.
  10. Na środek każdego wyciętego kształtu wyłóż łyżeczkę farszu. Całość zawiń w uszko.
  11. Zagotuj wodę i ją posól. Gotuj uszka, gdy wypłyną na powierzchnię wody, odczekaj 2 minuty i je wyciągnij. Gotowe uszka odsącz z nadmiaru wody.

Zobacz też: Przepis na miękkie świąteczne pierniki