Przepis na świąteczną tartę czekoladową - Piekniejsze.pl

Przepis na świąteczną tartę czekoladową

Czekoladowa świąteczna tarta na spodzie piernikowym to idealne danie wigilijne, którym wszystkich pozytywnie zaskoczysz. Spróbuj!
Przepis na świąteczną tartę czekoladową, fot. pixabay.com
Przepis na świąteczną tartę czekoladową, fot. pixabay.com

Czekoladowa tarta na piernikowym spodzie

Składniki

  • 1 porcja kruchego ciasta słodkiego
  • kakao
  • przyprawa piernikowa
  • 150 ml śmietanki 30%
  • amaretto lub aromat migdałowy
  • 250 g czekolady lekko gorzkiej 50%
  • 50 g masła
  • 5 łyżek powideł lub żurawiny
  • dowolne dekoracje, np. pierniczki, owoce, posypka, cynamon
  • forma na ciasto 23cm

Zobacz też: Pyszne ciasto śliwkowe. Idealne na zimę!

Krok po kroku

  1. Przygotuj ciasto i dodaj do niego 1 łyżkę kakao i przyprawy piernikowej.
  2. Upiecz ciasto o średnicy 30cm. Powinno być równej grubości.
  3. Posmaruj spód ciasta żurawiną lub dowolnym powidłem.
  4. By przygotować czekoladowy krem, połam czekoladę na kostki. Zagotuj śmietankę i przelej ją do czystej miski. Dodaj amaretto lub aromat migdałowy po 1 łyżce. Dodaj również połamaną wcześniej czekoladę. Mieszaj całość do powstania jednolitej masy.
  5. Dodaj masło i mieszaj do rozpuszczenia.
  6. Wyłóż powstałą masę na spód ciasta i odstaw na kilka godzin. Powinno stężeć.
  7. Tartę udekoruj dowolnymi dekoracjami.

Zobacz też: Przepis na miękkie świąteczne pierniki