Przepis na świąteczną tartę czekoladową
Czekoladowa świąteczna tarta na spodzie piernikowym to idealne danie wigilijne, którym wszystkich pozytywnie zaskoczysz. Spróbuj!
Czekoladowa tarta na piernikowym spodzie
Składniki
- 1 porcja kruchego ciasta słodkiego
- kakao
- przyprawa piernikowa
- 150 ml śmietanki 30%
- amaretto lub aromat migdałowy
- 250 g czekolady lekko gorzkiej 50%
- 50 g masła
- 5 łyżek powideł lub żurawiny
- dowolne dekoracje, np. pierniczki, owoce, posypka, cynamon
- forma na ciasto 23cm
Zobacz też: Pyszne ciasto śliwkowe. Idealne na zimę!
Krok po kroku
- Przygotuj ciasto i dodaj do niego 1 łyżkę kakao i przyprawy piernikowej.
- Upiecz ciasto o średnicy 30cm. Powinno być równej grubości.
- Posmaruj spód ciasta żurawiną lub dowolnym powidłem.
- By przygotować czekoladowy krem, połam czekoladę na kostki. Zagotuj śmietankę i przelej ją do czystej miski. Dodaj amaretto lub aromat migdałowy po 1 łyżce. Dodaj również połamaną wcześniej czekoladę. Mieszaj całość do powstania jednolitej masy.
- Dodaj masło i mieszaj do rozpuszczenia.
- Wyłóż powstałą masę na spód ciasta i odstaw na kilka godzin. Powinno stężeć.
- Tartę udekoruj dowolnymi dekoracjami.
Zobacz też: Przepis na miękkie świąteczne pierniki