Jak się odżywiać przed zajściem w ciążę?
Jeśli dotychczas Wasz sposób odżywiania odbiegał od zasad racjonalnego żywienia, to planowanie potomstwa jest jednym z najlepszych momentów, by to zmienić – w końcu nie chodzi już wyłącznie o nas, ale i o nasze dzieci! Jak zatem odżywiać się przed zajściem w ciążę? Co jeść, żeby czuć się w ciąży dobrze i mieć pewność, że dostarczamy naszemu dziecku wszystkie niezbędne składniki?
Ważne jest, by zabrać się do “pracy” jak najwcześniej, najlepiej nie później niż 3 m-ce przed planowaną ciążą. Pozwoli to na “odtrucie organizmu”, ewentualne uzyskanie właściwszej masy ciała, wykonanie badań lekarskich oraz zoptymalizuje zawartość i działanie składników odżywczych w ciele (co uchroni nas przed niedoborami lub nadmiarem poszczególnych składników).
Odpowiednia waga
Przyszła mama nie może być zbyt szczupła ani otyła. Niedowaga wiąże się z ryzykiem urodzenia dziecka z niską masą urodzeniową, istnieje też większe niebezpieczeństwo, że noworodek nie przeżyje; natomiast otyłość może powodować powikłania okołoporodowe, a także otyłość u dziecka i cukrzycę w wieku dojrzałym.
Dieta przyszłej mamy
Dieta powinna być odpowiednio zrównoważona i opierać się na zasadach racjonalnego żywienia:
- regularne spożywanie posiłków co 3h czyli 5- 6 razy dziennie (3 posiłki główne, 2- 3 przekąski)
- wolne przeżuwanie pokarmu
- picie min. 2l wody dziennie, na około 15-30 minut przed posiłkiem oraz 2h po posiłku
- spożywanie pokarmów jak najmniej przetworzonych, a zawierających naturalne witaminy i enzymy wspomagające układ trawienny
- zachowanie odpowiednich proporcji składników pokarmowych w diecie (udział energii z: węglowodanów 55- 65%, w tym max .10% z cukrów prostych, z białka 12-14%, z tłuszczów 25- 30% w tym 8- 10% z NNKT całodziennego zapotrzebowania energetycznego)
- dostarczanie 25- 40 g błonnika
- dbanie by dieta była jak najbardziej kolorowa
W swym składzie dieta zawierać musi następujące grupy pokarmów:
- warzywa – 4 porcje i owoce- 2- 3 porcje (marchew, pomidory, dynia, brukselka, brokuły, banany, pomarańcze, jabłka, maliny, jeżyny, poziomki, jagody)
- chleb i produkty zbożowe – 5 porcji (pełnoziarniste pieczywo, kasze, ryż, makarony)
- mleko i produkty mleczne – 2 porcje (jogurt naturalny, kefir, maślanka, twaróg chudy i półtłusty, sery żółte
- chude mięso – 1 porcja (ryby, drób, królik, cielęcina)
- orzechy i rośliny strączkowe
- Porcja to np.: 1 banan, 2 małe kromki chleba, garść orzechów, 100-120 g mięsa
Niezwykle ważne jest zwiększenie zawartości tłuszczu NNKT (szczególnie kwasów Omega-3) w diecie, dlatego posiłki warto przygotować z niewielką ilością oleju zawierającego dużą ilość tych kwasów np. olej lniany tłoczony na zimno, a także witamin z grupy B (w tym najbardziej pożądany kwas foliowy). Niezbędne jest również ograniczenie ilości spożywanej soli i białego cukru.
W praktyce należy ograniczyć następujące produkty:
- owoce: w syropie, dżemy, powidła
- pieczywo: bułki białe, np. drożdżówki, chałki, pieczywo tostowe białe
- zupy: instant z proszków, koncentraty, konserwy; mleko: pełnotłuste, skondensowane, zabielacze, topione serki
- mięso: tłuste, wędliny z widocznym tłuszczem, Fast-foody
- tłuszcze: smalec, boczek, słonina, margaryny twarde i do smarowania
Należy unikać: frytek, chipsów, słodyczy, alkoholu oraz kofeiny. Przestrzegam przed przyjmowaniem preparatów witaminowych na “własną rękę”. Zawsze powinno się je zażywać jedynie na wyraźne zalecenie lekarza.
Źródło: www.wieszjak.pl