Przepis na pikantne Guacamole

Przed Tobą domówka i zastanawiasz się co przygotować? A może poszukujesz pomysłu na nietypowe śniadanie? Poznaj przepis na pikantne Guacamole!
Zobacz też: Przepis na fit majonez
Przepis na pikantne Guacamole
Guacamole to popularna meksykańska potrawa przygotowywana głównie z awokado. Jest to gładka pasta, którą stosuje się w dipach do nachosów, a także na pieczywo w formie śniadania!
Składniki
- awokado – 3 dojrzałe szt
- pomidor – 1 szt
- czerwona cebula – ¼ szt
- sok z limonki – 1 szt
- świeża kolendra – kilka gałązek
- posiekana osta papryczka chili np. jalapeno lub serrano – 1 szt
- sól i pieprz – do smaku
Przygotowanie
Obierz awokado przekrój je na pół, usuń pestkę i wyłóż miąższ łyżką do miseczki.Rozgnieć je widelcem na gładką konsystencję. Pokrój pomidora i czerwoną cebulę w drobną kostkę. Posiekaj kolendrę. Wymieszaj składniki w misce. Dodaj posiekaną ostre papryczki chili i ponownie wymieszaj. Dodaj sok z limonki, sól i pieprz do smaku. Wymieszaj. Jeśli smak jest za ostry dodaj więcej soku z limonki.
Smacznego!
Zobacz też: Sałatka z tuńczykiem i awokado. Przepis na pyszny poranek!