Właściwości zdrowotne łososia - Piekniejsze.pl

Właściwości zdrowotne łososia

Łosoś to ryba nie tylko smaczna, ale i doskonałe źródło witaminy A, D, E, B6, wapnia, żelaza, fosforu i cynku.
Właściwości zdrowotne łososia, fot. canva.com

Właściwości zdrowotne łososia

Łosoś to ryba, która ma wyjątkowe walory smakowe zarówno na surowo jak i w postaci wędzonej. Co prawda jest bardziej kaloryczny niż inne ryby, ale ma wiele właściwości zdrowotnych. Jest dobrym wyborem podczas diety odchudzającej, gdyż zawiera dużo witaminy B1, która pomaga spalać białka i tłuszcze.

1. Bogaty w kwasy Omega-3

Łosoś jest znakomitym źródłem kwasów tłuszczowych Omega-3, które są ważne dla zdrowia serca, mózgu i stawów.

2. Wspiera zdrową wagę

Białko i tłuszcze, szczególnie omega-3 w łososiu, mogą wspierać procesy metaboliczne i pomóc w utrzymaniu zdrowej wagi.

3. Może pomóc w walce z depresją

Istnieją badania, które sugerują, że spożywanie kwasów Omega-3 może pomóc w walce depresją i poprawić nastrój.

Przeczytaj także: Poznaj przepis na sałatkę z pieczonym łososiem, awokado i czerwoną pomarańczą. To symfonia smaków!