Letnie smaki w jednym daniu. Przepis na sałatkę z dynią i jarmużem
Zachwyć swoje kubki smakowe jesienią dzięki tej kolorowej, pożywnej sałatce pełnej sezonowych składników i aromatycznym dressingiem jabłkowym.
Jesień to idealny czas, aby cieszyć się obfitością sezonowych warzyw i owoców. Ta jesienna sałatka łączy w sobie wszystkie najlepsze smaki tej pory roku, tworząc danie, które jest zarówno zdrowe, jak i pyszne. Oto przepis na sałatkę, która z pewnością zachwyci Twoje kubki smakowe.
Składniki
- Butternut squash obrana, pokrojona w kostkę i upieczona. Możesz zastąpić ją batatami lub inną dynią.
- Zielenina (jarmuż, rukola lub szpinak)
- Quinoa lub ryż
- Owoce (jabłka, gruszki lub figi)
- Suszone owoce (żurawina lub rodzynki)
- Orzechy i nasiona (pekany, orzechy włoskie lub pestki dyni)
- Ser (pokruszona feta, ser kozi lub pleśniowy)
- Dressing (winegret jabłkowy z oliwą z oliwek, miodem, musztardą Dijon i czosnkiem)
Przeczytaj także: Sałatka z serem halloumi i grillowaną brzoskwinią. Spróbuj nowych letnich smaków!
Krok po kroku
- Wymieszaj pokrojoną dynię z oliwą, solą i pieprzem, piecz w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez około 16 minut, aż będzie miękka.
- Ugotuj quinoa zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odstaw do ostygnięcia.
- Wymieszaj wszystkie składniki dressingu w słoiku i dobrze wstrząśnij.
- Masuj jarmuż połową dressingu, aby zmiękł i stał się słodszy.
- W dużej misce wymieszaj jarmuż, dynię, quinoa, owoce i dodatki. Polej pozostałym dressingiem.
Przeczytaj także: Sałatka z serem halloumi i grillowaną brzoskwinią. Spróbuj nowych letnich smaków!