Przepis na paluszki rybne

Paluszki rybne to danie idealne na szybkie obiady czy kolacje. Są bardzo proste w przygotowaniu, a swym smakiem potrafią urzec wiele podniebień. Jak wykonać paluszki rybne samodzielnie? Sprawdź nasz najlepszy przepis.
Zobacz też:
Przepis na chrupiące nuggetsy z kurczaka
Przepis na paluszki rybne
Składniki:
- 500 g filetów z białej ryby (np. z dorsza, mintaja czy płastugi),
- 1 szklanka bułki tartej,
- 1/2 szklanki mąki pszennej,
- 2 jajka,
- 1 łyżeczka soli,
- 1/2 łyżeczki pieprzu,
- 1/2 łyżeczki czosnku w proszku (opcjonalnie),
- Olej do smażenia (np. olej roślinny lub rzepakowy).
Zobacz też:
Przepis na kawę w stylu pumpkin spice latte
Przygotowanie:
Na samym początku dokładnie myjemy filety z ryby, osuszamy je i kroimy na paski o szerokości ok. 2-3 cm. Następnie w jednym naczyniu umieszczamy mąkę. W drugim naczyniu roztrzepujemy jajka.
Zobacz też:
Przepis na jesienną sałatkę warzywną
W trzecim naczyniu mieszamy bułkę tartą z solą, pieprzem i opcjonalnie z czosnkiem w proszku. Każdy pasek ryby najpierw obtaczamy w mące, potem maczamy w jajkach, a następnie obtaczamy w bułce tartej, upewniając się, że każdy kawałek jest dobrze pokryty.
W głębokim garnku lub na dużej patelni podgrzewamy olej. Gdy będzie odpowiednio gorący, wrzucamy paluszki rybne i smażymy je na złoty kolor z obu stron, co zajmuje mniej więcej 3-5 minut z każdej strony.
Zobacz też:
Gotowe paluszki rybne wyjmujemy za pomocą szczypców kuchennych i kładziemy na papierowym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Paluszki rybne podajemy na gorąco z ulubionym sosem, np. sosem tatarskim, majonezem czy ketchupem.