Przepis na orientalną zupę krem curry
Obłędna zupa krem curry.

Masz ochotę na orientalne smaki Indii? Przychodzimy z przepisem na obłędną zupę krem z curry!
Zobacz też: Pikantna i aromatyczna zupa tajska – tom kha gai
Orientalna zupę krem curry
Składniki (4 porcje)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka świeżego imbiru (starty)
- 1 marchewka
- 1 batat (lub ziemniak)
- 1 czerwona papryka
- 400 ml mleczka kokosowego
- 500 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
- 1 łyżka czerwonej pasty curry (lub łyżeczka curry w proszku)
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżeczka sosu sojowego lub rybnego
- 1 łyżeczka soku z limonki
- olej kokosowy lub rzepakowy do smażenia
Przygotowanie
Cebulę, czosnek i imbir drobno posiekaj.Marchewkę, batata i paprykę pokrój w kostkę.
W dużym garnku rozgrzej olej kokosowy. Podsmaż cebulę, czosnek i imbir przez ok. 2 minuty. Dodaj marchewkę, batata i paprykę. Smaż kilka minut, mieszając.
Wsyp curry, kurkumę i kmin rzymski. Podsmażaj przez 1 minutę.
Wlej bulion i gotuj na średnim ogniu przez ok. 15 minut, aż warzywa będą miękkie. Dodaj mleczko kokosowe i sos sojowy.
Zmiksuj zupę na gładki krem. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z limonki.
Smacznego!
Zobacz też: Brokułowa zupa krem z chipsami z bekonu