Przepis na orientalną zupę krem curry - Piekniejsze.pl

Przepis na orientalną zupę krem curry

Obłędna zupa krem curry.

Masz ochotę na orientalne smaki Indii? Przychodzimy z przepisem na obłędną zupę krem z curry!

Zobacz też: Pikantna i aromatyczna zupa tajska –  tom kha gai

Orientalna zupę krem curry

Składniki (4 porcje)

  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka świeżego imbiru (starty)
  • 1 marchewka
  • 1 batat (lub ziemniak)
  • 1 czerwona papryka
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 500 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 1 łyżka czerwonej pasty curry (lub łyżeczka curry w proszku)
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka sosu sojowego lub rybnego
  • 1 łyżeczka soku z limonki
  • olej kokosowy lub rzepakowy do smażenia

Przygotowanie

Cebulę, czosnek i imbir drobno posiekaj.Marchewkę, batata i paprykę pokrój w kostkę.

W dużym garnku rozgrzej olej kokosowy. Podsmaż cebulę, czosnek i imbir przez ok. 2 minuty. Dodaj marchewkę, batata i paprykę. Smaż kilka minut, mieszając.

Wsyp curry, kurkumę i kmin rzymski. Podsmażaj przez 1 minutę.

Wlej bulion i gotuj na średnim ogniu przez ok. 15 minut, aż warzywa będą miękkie. Dodaj mleczko kokosowe i sos sojowy.

Zmiksuj zupę na gładki krem. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z limonki.

Smacznego!

Zobacz też: Brokułowa zupa krem z chipsami z bekonu

Na czasie

Brak danych.