Przepis na obłędne ravioli z batatów!
Ravioli to tradycyjne włoskie danie, które zasłynęło na całym świecie dzięki wyjątkowo cienkiemu ciastu, rozmaitego farszu oraz formy podania zarówno na słodko, jak i słono.
Jeśli szukasz przepisu na nietypową odmianę tradycyjnych ravioli, wypróbuj poniższy z użyciem batatów!
Zobacz też: Jak przyrządzić prawdziwą włoską carbonarę?
Ravioli z batatów
Składniki
- bataty – 2 duże
- mąka pszenna – 1 szklanka
- jajko – 1 szt
- oliwa z oliwek – 1 łyżka
- sól i pieprz – do smaku
Farsz
- serek mascarpone – 500 g
- masło – 1 łyżka
- czosnek – 3 ząbki
- sól i pieprz – do smaku
Przygotowanie
Przygotuj farsz: Na patelni rozgrzej masło i przesmaż na nim drono posiekany czosnek. Dodaj mascarpone oraz sól i pieprz. Wymieszaj.
Upiecz bataty w piekarniku lub ugotuj je w wodzie, aż będą miękkie. Po wystygnięciu obierz je ze skórki i umieść w misce. Rozgnieć je widelcem lub zblenduj. Do batatów dodaj jajko, mąkę, oliwę z oliwek, sól i pieprz. Wyrób dłońmi jednolite ciasto. Jeśli będzie zbyt klejące dodaj odrobinę więcej mąki. Jeśli wyjdzie zbyt suche dodaj wody.
Rozwałkuj ciasto na lekko oprószonej mąką powierzchni, do uzyskania 2-3 mm grubości. Wytnij z ciasta kółka z pomocą szklanki. Na, co drugie kółeczko przełóż niewielką ilość nadzienia, a kółeczkami bez nadzienia nakryj te, którego go zawierają. Dociśnij brzegi, aby podczas gotowania nie wypłynął farsz.
Gotuj ravioli w osolonej wodzie przez około 4 minuty. Odcedź i podawaj.
Smacznego!
Zobacz też: Makaronowe muszelki nadziewane szpinakiem i ricottą