Przepis na obłędne ravioli z batatów!  - Piekniejsze.pl

Przepis na obłędne ravioli z batatów! 

Przepis na nietypową wersję tradycyjnych ravioli!

Ravioli to tradycyjne włoskie danie, które zasłynęło na całym świecie dzięki wyjątkowo cienkiemu ciastu, rozmaitego farszu oraz formy podania zarówno na słodko, jak i słono. 

Jeśli szukasz przepisu na nietypową odmianę tradycyjnych ravioli, wypróbuj poniższy z użyciem batatów!

Zobacz też: Jak przyrządzić prawdziwą włoską carbonarę?

Ravioli z batatów

Składniki

  • bataty – 2 duże
  • mąka pszenna – 1 szklanka 
  • jajko – 1 szt 
  • oliwa z oliwek – 1 łyżka
  • sól i pieprz – do smaku

Farsz

  • serek mascarpone – 500 g
  • masło – 1 łyżka
  • czosnek – 3 ząbki
  • sól i pieprz – do smaku 

Przygotowanie 

Przygotuj farsz: Na patelni rozgrzej masło i przesmaż na nim drono posiekany czosnek. Dodaj mascarpone oraz sól i pieprz. Wymieszaj. 

Upiecz bataty w piekarniku lub ugotuj je w wodzie, aż będą miękkie. Po wystygnięciu obierz je ze skórki i umieść w misce. Rozgnieć je widelcem lub zblenduj. Do batatów dodaj jajko, mąkę, oliwę z oliwek, sól i pieprz. Wyrób dłońmi jednolite ciasto. Jeśli będzie zbyt klejące dodaj odrobinę więcej mąki. Jeśli wyjdzie zbyt suche dodaj wody. 

Rozwałkuj ciasto na lekko oprószonej mąką powierzchni, do uzyskania 2-3 mm grubości. Wytnij z ciasta kółka z pomocą szklanki. Na, co drugie  kółeczko przełóż niewielką ilość nadzienia, a kółeczkami bez nadzienia nakryj te, którego go zawierają. Dociśnij brzegi, aby podczas gotowania nie wypłynął farsz. 

Gotuj ravioli w osolonej wodzie przez około 4 minuty.  Odcedź i podawaj.

Smacznego!

Zobacz też: Makaronowe muszelki nadziewane szpinakiem i ricottą

Na czasie

Brak danych.