Przepis na obłędne kokosanki

Uwielbiasz kokosanki? Nic dziwnego. To najchętniej robione ciastka kokosowe! Robi się je błyskawicznie, mają prosty i krótki skład, a w dodatku są obłędnie pyszne!
Zobacz też: Przepis na fit nutellę!
Przepis na kokosanki
Masz ochotę przygotować te małe, ciągnące się ciasteczka zrobione z wiórków kokosowych, białek jaj i cukru? Wypróbuj poniższy przepis!
Składniki
- białka jaj – 3 szt
- cukier – 200 g
- ekstrakt waniliowy – 1 łyżeczka
- wiórki kokosowe – 300 g
- mąka pszenna – 2 łyżki
- sól – szczypta
Przygotowanie
Rozgrzej piekarnik do 160 stopni Celsjusza. Wyłóż blachę papierem do pieczenia.
W dużej misce ubij białka z dodatkiem soli na sztywna pianę. Dodawaj cukier cały czas ubijając masę. Gdy masa zgęstnieje wlej ekstrakt waniliowy i wymieszaj.
Powoli wsyp wiórki kokosowe i wymieszaj do połączenia się składników. Formuj z masy kulki o średnicy około 2,5 cm i układaj w odstępach na blaszcze.
Piecz przez około 15-20 minut do osiągnięcia lekko złotego koloru kokosanek. Odstaw do ostygnięcia
Smacznego!
Zobacz też: Dlaczego wyszedł mi zakalec? Co robić, aby ciasto dobrze wyrosło?