Przepis na lody o smaku agrestowym - Piekniejsze.pl

Przepis na lody o smaku agrestowym

Lody o smaku agrestowym to idealny przysmak na letnie, gorące dni. Jak wykonać deser samodzielnie? Sprawdź przepis.
Przepis na lody o smaku agrestowym
Przepis na lody o smaku agrestowym, fot. pixabay.com [zdjęcie poglądowe]

Przepis na lody o smaku agrestowym

Składniki:

  • 500g agrestu,
  • 200g cukru,
  • sok z 1 cytryny,
  • 200ml śmietanki 30% lub 36%.

Zobacz też:

Przepis na najlepszą zupę rybną

Przygotowanie:

Na samym początku agrest myjemy, suszymy i usuwamy szypułki. Następnie wrzucamy owoce do garnka, dodajemy cukier i sok z cytryny. Gotujemy na średnim ogniu, aż agrest będzie miękki i cukier całkowicie się rozpuści.

Zobacz też:

Przepis na drożdżowe ciasto z malinami

Przestudzamy owoce i przekładamy je do blendera. Blendujemy całość na gładką masę. Przecedzamy otrzymaną masę przez sitko, aby usunąć nasiona. Otrzymany sok wlewamy do garnka i dodajemy śmietankę.

Zobacz też:

Przepis na aromatyczny chlebek ziołowy 

Podgrzewamy całość na małym ogniu, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Mieszamy, aż składniki się połączą. Ostudzamy otrzymaną mieszaninę, a następnie wstawiamy do lodówki na kilka godzin lub na noc.

Zobacz też:

Super prosty przepis bez mleka. Panna Cotta z mango

Kiedy masa jest dobrze schłodzona, włączamy maszynkę do lodów i wlewamy do niej mieszankę. Chłodzimy według instrukcji producenta urządzenia (zazwyczaj ok. 20-30 minut). Przekładamy lody do pojemnika i wstawiamy do zamrażarki na co najmniej 2-3 godziny, aby uzyskały odpowiednią konsystencję.

Zobacz też:

Przepis na kluski śląskie

Przed podaniem wyjmujemy lody z zamrażarki na kilka minut, aby nieco zmiękły. Podajemy samodzielnie lub z ulubionymi dodatkami.

Na czasie

Brak danych.