Przepis na lody o smaku agrestowym

Przepis na lody o smaku agrestowym
Składniki:
- 500g agrestu,
- 200g cukru,
- sok z 1 cytryny,
- 200ml śmietanki 30% lub 36%.
Zobacz też:
Przepis na najlepszą zupę rybną
Przygotowanie:
Na samym początku agrest myjemy, suszymy i usuwamy szypułki. Następnie wrzucamy owoce do garnka, dodajemy cukier i sok z cytryny. Gotujemy na średnim ogniu, aż agrest będzie miękki i cukier całkowicie się rozpuści.
Zobacz też:
Przepis na drożdżowe ciasto z malinami
Przestudzamy owoce i przekładamy je do blendera. Blendujemy całość na gładką masę. Przecedzamy otrzymaną masę przez sitko, aby usunąć nasiona. Otrzymany sok wlewamy do garnka i dodajemy śmietankę.
Zobacz też:
Przepis na aromatyczny chlebek ziołowy
Podgrzewamy całość na małym ogniu, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Mieszamy, aż składniki się połączą. Ostudzamy otrzymaną mieszaninę, a następnie wstawiamy do lodówki na kilka godzin lub na noc.
Zobacz też:
Super prosty przepis bez mleka. Panna Cotta z mango
Kiedy masa jest dobrze schłodzona, włączamy maszynkę do lodów i wlewamy do niej mieszankę. Chłodzimy według instrukcji producenta urządzenia (zazwyczaj ok. 20-30 minut). Przekładamy lody do pojemnika i wstawiamy do zamrażarki na co najmniej 2-3 godziny, aby uzyskały odpowiednią konsystencję.
Zobacz też:
Przed podaniem wyjmujemy lody z zamrażarki na kilka minut, aby nieco zmiękły. Podajemy samodzielnie lub z ulubionymi dodatkami.