Przepis na kokosanki

Kokosanki to bardzo lekki i dobry deser. Jest bardzo szybki i łatwy w przygotowaniu, ponieważ składa się jeynie z czterech składników. Jak wykonać kokosanki samodzielnie? Sprawdź nasz najlepszy przepis!
Zobacz też:
Przepis na kokosanki
Składniki:
- 2 szklanki wiórków kokosowych,
- 1 szklanka cukru,
- 3 jajka,
- szczypta soli.
Zobacz też:
Przepis na soczystą sałatkę owocową
Przygotowanie:
Na samym początku rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza. W dużej misce dokładnie mieszamy wiórki kokosowe z cukrem. Oddzielamy białka od żółtek i umieszczamy białka w osobnej misce.
Zobacz też:
Przepis na słodkie pierogi z jagodami
Dodajemy szczyptę soli do białek i ubijamy całość na sztywną pianę. W osobnej misce delikatnie mieszamy żółtka. Dodajemy żółtka do miski z wiórkami kokosowymi i cukrem i mieszamy wszystkie składniki.
Zobacz też:
Przepis na shoty z imbirem i kurkumą
Powoli dodajemy ubitą pianę z białek, do miski z wiórkami i delikatnie mieszamy. Formujemy małe kulki z ciasta kokosowego i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy kokosanki przez około 20 minut lub aż będą lekko zrumienione.
Wyjmujemy ciasteczka z piekarnika i pozostawiamy na blasze do ostygnięcia. Twoje kokosanki są gotowe! Smacznego!