Przepis na kluski z makiem

Kluski z makiem znajdują się wśród potraw wigilijnych na wielu polskich stołach. Jak przygotować danie, aby urzekało wszystkich wym niesamowitym smakiem? Sprawdź nasz najlepszy przepis na kluski z makiem!
Zobacz też:
Przepis na gołąbki z kaszą i grzybami
Przepis na kluski z makiem
Składniki:
- 50 g masła,
- 50 g miodu,
- 100 g cukru,
- 50 g rodzynek,
- 50 g orzechów włoskich,
- 50 g skórki pomarańczy,
- 50 g suszonych moreli lub śliwek,
- 2 łyżki likieru Amaretto lub 2 łyżeczki ekstraktu migdałowego,
- 2 łyżki likieru pomarańczowego lub skórka starta z 1/2 pomarańczy.
- 1/2 łyżeczki cynamonu,
- sok z 1 cytryny.
Zobacz też:
Przepis na pyszne świąteczne ciasto z jabłkami
Przygotowanie:
Na samym początku mak przesypujemy do garnka i zalewamy go gorącą wodą. Gotujemy go przez 25 minut, od czasu do czasu mieszając. Mak odsączamy z wody, a następnie mielimy go w maszynce do mięsa.
Zobacz też:
W tym samym garnku rozpuszczamy masło z miodem oraz cukrem. Dodajemy drobno posiekane rodzynki, orzechy, skórkę pomarańczową oraz morele lub śliwki. Mieszamy całość, cały czas wszystko podgrzewając.
Zobacz też:
Przepis na krokiety z grzybami
Gdy garnek zdejmiemy z ognia dodajemy zmielony mak, likiery lub ekstrakty oraz sok z cytryny. Masa makowa jest gotowa! Przygotowujemy makaron łazanki. Gotujemy go w garnku, w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Zobacz też:
Makaron łazanki mieszamy z przygotowaną własnoręcznie masą makową. Nasze wigilijne danie jest już gotowe!