Przepis na kluski śląskie - Piekniejsze.pl

Przepis na kluski śląskie

Kluski śląskie to znany w Polsce przysmak. Jak je wykonać, aby swym smakiem urzekły wiele podniebień? Sprawdź przepis!
Przepis na kluski śląskie
Przepis na kluski śląskie, fot. pixabay.com [zdjęcie poglądowe]

Przepis na kluski śląskie

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1 jajko,
  • sól do smaku.

Zobacz też:

Przepis na najlepsze guacamole

Przygotowanie:

Na samym początku ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu powinny być na tyle miękkie, żeby można było je łatwo rozgnieść widelcem. Ugotowane ziemniaki przecedzamy z wody i zostawiamy do ostygnięcia.

Zobacz też:

Przepis na najlepsze kimchi!

Po ostudzeniu przeciskamy ziemniaki przez praskę do ziemniaków lub ucieramy na tarce o małych oczkach. To zapewni gładką, jednolitą konsystencję naszym kluskom. Do utartych ziemniaków dodajemy mąkę ziemniaczaną, jajko i sól. Wszystko dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą.

Zobacz też:

Przepis na lody o smaku pomarańczy

Z powstałego ciasta formujemy kulki o średnicy około 3-4 cm. Każdą kulę spłaszczamy nieco w środku, tworząc charakterystyczne dla klusek śląskich wgłębienie (dziurkę). Gotujemy duży garnek z osoloną wodą.

Zobacz też:

Przepis na lody o smaku porzeczkowym

Kiedy woda zacznie wrzeć, wrzucamy do niej kluski. Po włożeniu klusek do wody zmniejszamy ogień do średniego. Kluski gotujemy przez około 3-5 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Po tym czasie wyławiamy je łyżką cedzakową i odkładamy na talerz.

Na czasie

Brak danych.