Przepis na gulasz wieprzowy

Gulasz wieprzowy to prosta i szybka w przygotowaniu potrawa, która idealnie sprawdzi się na obiad. Jak przygotować go samodzielnie w domu? Sprawdź nasz najlepszy przepis na gulasz wieprzowy!
Zobacz też:
Przepis na gulasz wieprzowy
Składniki:
- 1 kg łopatki wieprzowej,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki oliwy,
- 200 g chudego boczku,
- 500 ml piwa pszenicznego,
- 250 ml bulionu,
- 1 – 2 marchewki,
- 200 g pieczarek,
- 1/2 szklanki przecieru pomidorowego,
- 1 łyżka masła,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- 3 ziela angielskie,
- 2 liście laurowe,
- 2 szczypty soli morskiej i pieprzu,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku,
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
Zobacz też:
Przygotowanie:
Na samym początku kroimy w kostkę mięso. Cebulę siekamy, a czosnek obieramy. Następnie przygotowujemy duży garnek, do którego wlewamy olej i smażymy na nim cebulkę. Po chwili dodajemy czosnek i ponownie smażymy przez chwilę.
Do garnka wrzucamy mięso i zwiększamy ogień. Doprawiamy solą i pieprzem i obsmażamy mięso, mieszając je. Po chwili dorzucamy pokrojony w kosteczkę boczek oraz ziele angielskie, liście laurowe, słodką i ostrą paprykę oraz suszone oregano.
Smażymy przez chwilę. Po kilku minutach wlewamy piwo. Dolewamy również bulion i przykrywamy garnek. Gotujemy przez około 1,5 godziny. Po tym czasie dodajemy do gulaszu pokrojone w plasterki marchewkę oraz pieczarki. Dodajemy przecier, masło i mieszamy, doprowadzając do zagotowanie.
Po godzinie dodajemy przesianą mąkę pszenną oraz ziemniaczaną, aby gulasz zgęstniał. Gotujemy kolejne 2 minuty. Gulasz możemy podawać z kaszą gryczaną.