Przepis na frytki z batatów

Frytki z batatów to przepyszna przekąska lub idealny dodatek do obiadu. Jak wykonać je samodzielnie w domu? Sprawdź najlepszy, łatwy i szybki przepis na pełne smaku frytki z batatów. Zrobisz je?
Zobacz też:
Przepis na frytki z batatów
Składniki:
- 3 duże bataty,
- 2 łyżki oleju lub oliwy,
- dwie szczypty soli,
- szczypta rozmarynu i tymianku,
- jedna łyżeczka papryki słodkiej,
- jedna łyżeczka kminku mielonego,
- jedna łyżeczka majeranku,
- jedna łyżeczka kopru,
- jedna łyżeczka ostrej papryki.
Zobacz też:
Przygotowanie:
Na samym początku rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Następnie bataty dokładnie obieramy ze skórki i kroimy je taj, aby wyglądały jak frytki. Po chwili na blaszce do pieczenia wykładamy papier.
W międzyczasie do miseczki wlewamy olej. Do niego dosypujemy sól, rozmaryn, tymianek, paprykę słodką, kminek mielony, majeranek, koper i ostrą paprykę. Następnie wszystko dokładnie mieszamy.
Przygotowaną oliwę wraz z przyprawami wylewamy na frytki. Dokładnie je w niej obtaczamy, a następnie układamy je na blaszce, którą wkładamy do piekarnika. Frytki z batatów pieczemy 25 minut. Gotowe!