Przepis na kuskus z warzywami - Piekniejsze.pl

Przepis na kuskus z warzywami

Kuskus z warzywami to idealna opcja na szybki i prosty w wykonaniu obiad. Jak wykonać je samodzielnie w domu? Sprawdź najlepszy przepis.
Przepis na kuskus z warzywami
Przepis na kuskus z warzywami, fot. pixabay.com [zdjęcie poglądowe]

Nie masz pomysłu na szybki, prosty i zdrowy obiad? Kasza kuskus z warzywami to idealna opcja! Jak wykonać ją samodzielnie w domu, aby zachwycała smakiem? Sprawdź nasz najlepszy przepis na kaszę kuskus z warzywami!

Zobacz też:

Przepis na pizzerki

Przepis na kuskus z warzywami

Składniki:

  • 2 szklanki kaszki kuskus pszennej,
  • 6 marchwi,
  • 2-3 pietruszki,
  • kawałek dyni,
  • 3-4 ziemniaki lub bataty,
  • 2 buraki,
  • 2 cebule,
  • pęczek natki pietruszki,
  • 80-100 ml majonezu,
  • kilka łyżek oleju.
  • 2 – 3 łyżki soku z cytryny,
  • skórka otarta z cytryny,
  • 2 – 3 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka pasty z pomidorów,
  • orzeszki do posypania.

Przygotowanie:

Wszystkie warzywa, czyli marchewkę, pietruszkę, dynię, ziemniaki, buraki i cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Następnie wykładamy je na blaszkę i polewamy olejem i posypujemy solą. Wstawiamy je do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza, na 20 minut.

Jeśli chodzi o kaszę kuskus, przygotowujemy ją dokładnie tak, jak ukazano na opakowaniu. W międzyczasie siekamy jedną cebulę, natkę pietruszki i orzechy. Kolejnym krokiem jest przygotowanie miseczki i wymieszanie w niej majonezu z kilkoma łyżkami oleju, sokiem z cytryny, otartą skórką i przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku.

Upieczone warzywa mieszamy w dużej misce wraz z kaszą kuskus, cebulą, natką pietruszki i przygotowanym sosem. Następnie wierzch posypujemy posiekanymi orzeszkami. Gotowe. Życzymy smacznego!

Na czasie

Brak danych.