Przepis na cynamonowy chlebek dyniowy - Piekniejsze.pl

Przepis na cynamonowy chlebek dyniowy

Jesień to pora, która należy zdecydowanie do dyni. Warto więc ją wykorzystać w kuchni. Przedstawiamy najlepszy przepis na chlebek dyniowy.
Przepis na cynamonowy chlebek dyniowy, fot. pixabay.com

Jesień to pora astronomiczna, która należy zdecydowanie do dyni. Warto więc wykorzystać ją w kuchni i przygotowywać na jej podstawie pyszne i aromatyczne dania. Dlatego przedstawiamy przepis na najlepszy chlebek dyniowy.

Zobacz też:

Przepis na zupę krem z kalafiora

Przepis na cynamonowy chlebek dyniowy

Składniki:

  • 1 szklanka puree z pieczonej dyni,
  • 2 jajka,
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego,
  • 240 g mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1 łyżka cukru wanilinowego,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 1/4 łyżeczki imbiru w proszku,
  • 1 łyżka masła,
  • 50 g cukru,
  • 1 łyżeczka cynamonu.

Zobacz też:

Przepis na makaron z kurczakiem

Przygotowanie:

Na sam początek przygotowujemy puree z dyni. Dokładnie ją kroimy i układamy na blaszce do pieczenia. Piekarnik ustawiamy na 180 stopni Celsjusza i pieczemy dynię przez 35 minut. Następnie dokładnie ją blendujemy, aby miała kremową konsystencję.

Gdy puree z dyni będzie lekko przestudzone, przekładamy je do miski. Następnie dodajemy do niego jajka oraz olej i całość mieszamy widelcem. Przygotowujemy drugą miskę, do której wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, cukrem, cukrem wanilinowym oraz cynamonem, gałką muszkatołową i imbirem. Całość dokładnie mieszamy.

Zobacz też:

Przepis na makaron z łososiem

Mokre składniki przekładamy do miski z tymi suchymi. Następnie łączymy ze sobą składniki (nie robimy tego za długo). Foremkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy do niej ciasto. W międzyczasie masło łączymy z cukrem i cynamonem i układamy na samym wierzchu ciasta.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza i ustawiamy jego pracę na ”góra-dół”. Następnie pieczemy ciasto przez około 40 minut. Po tym czasie wyjmujemy je z piekarnika i gotowe! Smacznego.

Na czasie

Brak danych.