Przepis na cynamonowy chlebek dyniowy

Jesień to pora astronomiczna, która należy zdecydowanie do dyni. Warto więc wykorzystać ją w kuchni i przygotowywać na jej podstawie pyszne i aromatyczne dania. Dlatego przedstawiamy przepis na najlepszy chlebek dyniowy.
Zobacz też:
Przepis na zupę krem z kalafiora
Przepis na cynamonowy chlebek dyniowy
Składniki:
- 1 szklanka puree z pieczonej dyni,
- 2 jajka,
- 1/2 szklanki oleju roślinnego,
- 240 g mąki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1/2 szklanki cukru,
- 1 łyżka cukru wanilinowego,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej,
- 1/4 łyżeczki imbiru w proszku,
- 1 łyżka masła,
- 50 g cukru,
- 1 łyżeczka cynamonu.
Zobacz też:
Przepis na makaron z kurczakiem
Przygotowanie:
Na sam początek przygotowujemy puree z dyni. Dokładnie ją kroimy i układamy na blaszce do pieczenia. Piekarnik ustawiamy na 180 stopni Celsjusza i pieczemy dynię przez 35 minut. Następnie dokładnie ją blendujemy, aby miała kremową konsystencję.
Gdy puree z dyni będzie lekko przestudzone, przekładamy je do miski. Następnie dodajemy do niego jajka oraz olej i całość mieszamy widelcem. Przygotowujemy drugą miskę, do której wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, cukrem, cukrem wanilinowym oraz cynamonem, gałką muszkatołową i imbirem. Całość dokładnie mieszamy.
Zobacz też:
Mokre składniki przekładamy do miski z tymi suchymi. Następnie łączymy ze sobą składniki (nie robimy tego za długo). Foremkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy do niej ciasto. W międzyczasie masło łączymy z cukrem i cynamonem i układamy na samym wierzchu ciasta.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza i ustawiamy jego pracę na ”góra-dół”. Następnie pieczemy ciasto przez około 40 minut. Po tym czasie wyjmujemy je z piekarnika i gotowe! Smacznego.