Międzynarodowy Dzień Sushi. Jak zrobić je samodzielnie w domu? - Piekniejsze.pl

Międzynarodowy Dzień Sushi. Jak zrobić je samodzielnie w domu?

Międzynarodowy Dzień Sushi powstał po to, abyśmy mogli bezkarnie zjeść ten dla wielu osób rarytas. Jak zrobić je samodzielnie w domu?
Międzynarodowy Dzień Sushi. Jak zrobić je samodzielnie w domu?
Międzynarodowy Dzień Sushi. Jak zrobić je samodzielnie w domu? fot. pixabay.com

Już jutro, czyli 18 czerwca będziemy obchodzili Międzynarodowy Dzień Sushi, który swe miejsce znalazł w kalendarzu świąt nietypowych. Powstał z myślą o wszystkich fanach tego dania oraz abyśmy mogli bezkarnie zjeść je tego dnia, argumentując to celebrowaniem święta. Warto pamiętać, że nie jest koniecznością spożywanie sushi w japońskich restauracjach. Możemy je wykonać samodzielnie w domu. Dziś powiemy, jak to zrobić.

Zobacz też:

Dania z użyciem tofu. 5 przepisów na roślinną potrawę

Sushi – co to?

Jeśli artykuł czytają osoby, które nie wiedzą czym jest sushi, przychodzimy z wyjaśnieniem. Sushi to japońska potrawa, która złożona jest z ryżu zaprawionego octem ryżowym oraz wielu dodatków, takich jak warzywa, ryby itd. Danie spożywamy za pomocą pałeczek. Możemy je zamoczyć w sosie sojowym, dodać odrobinę wasabiimbir marynowany.

Co potrzebujemy, aby zrobić sushi?

Przepis na domowe sushi podajemy nasz autorski, jednak można go rozbudować oraz dodać inne składniki.

Aby wykonać sushi w domu potrzebujemy:

  • nori,
  • łosoś wędzony,
  • paluszki krabowe,
  • ogórek zielony,
  • papryka czerwona,
  • żółta marynowana rzodkiew do sushi
  • majonez,
  • ryż do sushi,
  • zaprawa do ryżu sushi,
  • wasabi,
  • sos sojowy,
  • sezam.

Zobacz też:

Międzynarodowy Dzień Hummusu. Dania z użyciem produktu

Jak zrobić sushi?

Na początku ważne jest, aby zagotować ryż, tak jak wskazał producent na opakowaniu. Gdy jest on gotowy dodajemy do niego zaprawę, czyli ocet ryżowy i odstawiamy do momentu ostygnięcia.

W międzyczasie na desce kroimy w cieniutkie paseczki ogórek zielony, chińską rzodkiew, paprykę, paluszki krabowe oraz wędzonego łososia. W oddzielnej miseczce łączymy majonez z wasabi, porządnie mieszając, aby składniki się ze sobą połączyły.

Zobacz też:

Dzień Czekolady 2022. Przepisy na desery z użyciem tego uwielbianego produktu

Teraz przedstawiamy sposób przygotowania różnego rodzaju sushi:

  • Nigiri z łososiem

Nigiri to jeden z najprostszych rodzajów sushi. Aby je wykonać potrzebujesz:

  • ryż,
  • plastry wędzonego łososia,
  • wasabi.

W dłoniach formujemy kulkę z ryżu. Na wierzch dajemy odrobinę wasabi, a na to plasterek wędzonego łososia. Uformowaną kulkę z ryżu możemy lekko wygładzić. Gotowe.

  • Maki-sushi

Maki-sushi to zdecydowanie najczęściej zamawiany rodzaj sushi. Aby go przygotować musimy na stół wyłożyć matę bambusową, a na niej jeden kawałek nori. Następnie formujemy dużą kulę ryżu i rozgniatamy ją na nori, rozprowadzając po całej powierzchni.

Ryż smarujemy przygotowanym majonezem z wasabi. Na sam środek wykładamy ogórek zielony, paprykę czerwoną, chińską rzodkiew oraz rybę: wędzonego łososia lub paluszki krabowe. Jeśli lubicie marynowany imbir możecie dać kilka plasterków również na górę. Następnie zawijamy i kroimy na mniejsze części. Gotowe!

  • Uramaki

Uramaki to odwrócona wersja maki shushi. Tutaj ryż znajduje się na zewnątrz, a nori z warzywami i rybą w środku.

Matę bambusową obklejamy folią spożywczą. Następnie formujemy dużą kulkę ryżu i rozkładamy ją na macie. Smarujemy ryż majonezem z wasabi i na to nakładamy plaster nori. Na środek nori dajemy pokrojone ogórki, paprykę, chińską rzodkiew, łososia lub paluszek krabowy oraz marynowany imbir. Sushi zawijamy i kroimy. Wierzch posypujemy sezamem. Smacznego!