Międzynarodowy Dzień Sushi. Jak zrobić je samodzielnie w domu?
Już jutro, czyli 18 czerwca będziemy obchodzili Międzynarodowy Dzień Sushi, który swe miejsce znalazł w kalendarzu świąt nietypowych. Powstał z myślą o wszystkich fanach tego dania oraz abyśmy mogli bezkarnie zjeść je tego dnia, argumentując to celebrowaniem święta. Warto pamiętać, że nie jest koniecznością spożywanie sushi w japońskich restauracjach. Możemy je wykonać samodzielnie w domu. Dziś powiemy, jak to zrobić.
Zobacz też:
Dania z użyciem tofu. 5 przepisów na roślinną potrawę
Sushi – co to?
Jeśli artykuł czytają osoby, które nie wiedzą czym jest sushi, przychodzimy z wyjaśnieniem. Sushi to japońska potrawa, która złożona jest z ryżu zaprawionego octem ryżowym oraz wielu dodatków, takich jak warzywa, ryby itd. Danie spożywamy za pomocą pałeczek. Możemy je zamoczyć w sosie sojowym, dodać odrobinę wasabi i imbir marynowany.
Co potrzebujemy, aby zrobić sushi?
Przepis na domowe sushi podajemy nasz autorski, jednak można go rozbudować oraz dodać inne składniki.
Aby wykonać sushi w domu potrzebujemy:
- nori,
- łosoś wędzony,
- paluszki krabowe,
- ogórek zielony,
- papryka czerwona,
- żółta marynowana rzodkiew do sushi
- majonez,
- ryż do sushi,
- zaprawa do ryżu sushi,
- wasabi,
- sos sojowy,
- sezam.
Zobacz też:
Międzynarodowy Dzień Hummusu. Dania z użyciem produktu
Jak zrobić sushi?
Na początku ważne jest, aby zagotować ryż, tak jak wskazał producent na opakowaniu. Gdy jest on gotowy dodajemy do niego zaprawę, czyli ocet ryżowy i odstawiamy do momentu ostygnięcia.
W międzyczasie na desce kroimy w cieniutkie paseczki ogórek zielony, chińską rzodkiew, paprykę, paluszki krabowe oraz wędzonego łososia. W oddzielnej miseczce łączymy majonez z wasabi, porządnie mieszając, aby składniki się ze sobą połączyły.
Zobacz też:
Dzień Czekolady 2022. Przepisy na desery z użyciem tego uwielbianego produktu
Teraz przedstawiamy sposób przygotowania różnego rodzaju sushi:
- Nigiri z łososiem
Nigiri to jeden z najprostszych rodzajów sushi. Aby je wykonać potrzebujesz:
- ryż,
- plastry wędzonego łososia,
- wasabi.
W dłoniach formujemy kulkę z ryżu. Na wierzch dajemy odrobinę wasabi, a na to plasterek wędzonego łososia. Uformowaną kulkę z ryżu możemy lekko wygładzić. Gotowe.
- Maki-sushi
Maki-sushi to zdecydowanie najczęściej zamawiany rodzaj sushi. Aby go przygotować musimy na stół wyłożyć matę bambusową, a na niej jeden kawałek nori. Następnie formujemy dużą kulę ryżu i rozgniatamy ją na nori, rozprowadzając po całej powierzchni.
Ryż smarujemy przygotowanym majonezem z wasabi. Na sam środek wykładamy ogórek zielony, paprykę czerwoną, chińską rzodkiew oraz rybę: wędzonego łososia lub paluszki krabowe. Jeśli lubicie marynowany imbir możecie dać kilka plasterków również na górę. Następnie zawijamy i kroimy na mniejsze części. Gotowe!
- Uramaki
Uramaki to odwrócona wersja maki shushi. Tutaj ryż znajduje się na zewnątrz, a nori z warzywami i rybą w środku.
Matę bambusową obklejamy folią spożywczą. Następnie formujemy dużą kulkę ryżu i rozkładamy ją na macie. Smarujemy ryż majonezem z wasabi i na to nakładamy plaster nori. Na środek nori dajemy pokrojone ogórki, paprykę, chińską rzodkiew, łososia lub paluszek krabowy oraz marynowany imbir. Sushi zawijamy i kroimy. Wierzch posypujemy sezamem. Smacznego!