Przepis na ciasto z borówkami

Ciasto z borówkami to idealnie pyszny i delikatny deser. Jest prosty i bardzo szybki w przygotowaniu! Jak wykonać go samodzielnie, aby smakiem urzekł wiele podniebień? Sprawdź nasz najlepszy przepis!
Zobacz też:
Przepis na zupę krem z białych warzyw
Przepis na ciasto z borówkami
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej.
- 1/2 szklanki cukru,
- 1/2 szklanki masła, miękkiego,
- 2 jajka,
- 1/2 szklanki mleka,
- 1 i 1/2 szklanki świeżych borówek,
- szczypta soli.
Zobacz też:
Przygotowanie:
Na samym początku przygotowujemy formę do pieczenia o średnicy około 23 cm, smarujemy ją masłem i posypujemy mąką. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza. W dużej misce mieszamy ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól.
Zobacz też:
W innym naczyniu ucieramy miękkie masło z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jajka i miksujemy aż do połączenia składników. Stopniowo dodajemy suche składniki do mokrych, całość mieszając dokładnie.
Zobacz też:
Przepis na soczystą sałatkę owocową
Dodajemy mleko i mieszamy aż do uzyskania gładkiej konsystencji ciasta. Ostrożnie mieszamy borówki z ciastem, starając się nie rozgniatać owoców. Wylewamy ciasto do przygotowanej formy i wyrównujemy wierzch.
Zobacz też:
Przepis na zupę krem z pieczonych warzyw
Pieczemy przez około 40-45 minut, aż ciasto będzie złociste i sprężyste. Wyjmujemy z piekarnika i ostudzamy przez kilka minut przed podaniem. Możemy posypać ciasto cukrem pudrem lub podać z bitą śmietaną. Smacznego!