Naturalne źródła błonnika. Jakie ma właściwości? - Piekniejsze.pl

Naturalne źródła błonnika. Jakie ma właściwości?

Błonnik nie posiada w sobie wartości odżywczych, jednak pełni w organizmie wiele ważnych funkcji. Jakie ma właściwości?
błonnik
fot. pixabay

Błonnik to substancja, która jest zazwyczaj pochodzenia zwierzęcego. Jej zawartość w organizmie jest niezbędna, aby przewód pokarmowy mógł prawidłowo funkcjonować. Nie ulega on trawieniu przez enzymy znajdujące się w przewodzie pokarmowym. Jakie jeszcze ma właściwości błonnik? Gdzie znajduje się jego naturalne źródło?

Właściwości błonnika

Zbilansowana dieta jest podstawą, aby zachować organizm w zdrowiu. Warto, aby produkty, które spożywamy posiadały wartości odżywcze i bogate były w witaminy. Mimo, że błonnik wartością odżywczą nie jest, pełni wiele ważnych ról w ludzkim organizmie.

Przede wszystkim błonnik sprawuję bardzo istotną funkcję w układzie pokarmowym. Usprawnia pracę jelit, dzięki czemu umożliwia regularne wypróżnianie i zapobiega zaparciom. Dzięki błonnikowi, jelita pozbywają się wszelkich toksyn i nieczystości.

Obecność błonnika w organizmie pozwala również obniżyć stężenie glukozy we krwi, co chroni przed cukrzycą. Zmniejsza również proces wchłaniania cholesterolu, co zapobiega chorobom układu krwionośnego.

Działa zapobiegawczo przeciwko chorobom nowotworowym. Zwłaszcza zmniejsza ryzyko raka piersi oraz nowotworu żołądka.

Błonnik wspiera proces odchudzania, gdyż wciąga wodę. To z kolei zmniejsza uczucie głodu. Jego poziom w organizmie ważny jest dla kobiet, gdyż wpływa pozytywnie na kondycję skóry, włosów oraz paznokci.

Produkty, które zawierają błonnik

Aby suplementować organizm błonnikiem musimy spożywać produkty, które zawierają jego duże stężenie. Które produkty zaliczają się do tej grupy?

Owoce, z dużą ilością błonnika:

  • porzeczki,
  • maliny,
  • pomarańcza,
  • winogrona,
  • brzoskwinie.

Warzywa, z dużą ilością błonnika:

  • awokado,
  • brokuły,
  • marchew,
  • fasola,
  • cebula,
  • szpinak.

Produkty zbożowe, z dużą ilością błonnika:

  • otręby zbożowe,
  • kasze,
  • płatki zbożowe,
  • ryż,
  • pieczywo razowe i żytnie.