Przepis na chlebek bananowy

Chlebek bananowy to idealne danie, które świetnie sprawdzi się w momencie, gdy posiadamy w domu dojrzałe banany. Jak go wykonać, aby smakiem zachwycić wiele podniebień? Sprawdź nasz najlepszy przepis!
Zobacz też:
Przepis na chlebek bananowy
Składniki:
- 3 dojrzałe banany,
- 1/3 szklanki oleju roślinnego,
- 1/2 szklanki brązowego cukru,
- 1 jajko,
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1/2 łyżeczki cynamonu,
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego.
Zobacz też:
Przygotowanie:
Na samym początku rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Przygotowujemy blachę i wykładamy ją papierem do pieczenia i odstawiamy na bok. W misce mieszamy mąkę, sodę, sól i cynamon, tak aby wszystkie składniki się połączyły.
Zobacz też:
Przepis na domowego cheesburgera
W oddzielnej misce rozgniatamy banany widelcem, aż staną się one jednolitą masą. Dodajemy olej roślinny, cukier, jajko oraz ekstrakt waniliowy i dobrze mieszamy całość, również do połączenia się składników.
Zobacz też:
Mieszamy suche składniki z mokrymi i dodajemy posiekane orzechy lub kawałki czekolady, jeśli chcemy użyć dodatków. Mieszamy delikatnie do połączenia składników, ale nie możemy robić tego zbyt długo, aby ciasto nie stało się gumowate.
Zobacz też:
Przepis na zdrowe pączki bez cukru
Przekładamy ciasto do blaszki i wyrównujemy wierzch. Pieczemy przez około 50-60 minut, aż wierzch ciasta będzie złotobrązowy i suchy. Upewniamy się, że chlebek jest dobrze upieczony, przebijając go patyczkiem – powinien on wyjść suchy.
Zobacz też:
Wyjmujemy chlebek z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia przez około 10-15 minut. Następnie wyjmij chlebek z blachy i pozwalamy mu całkowicie wystygnąć na kratce. Kroimy chlebek na plasterki i podajemy jako przekąskę lub dodatek do kawy lub herbaty.