Przepis na chinkali

Chinkali są to tradycyjne pierożki z kuchni gruzińskiej. Ich przygotowanie jest bardzo proste, a w dodatku szybkie! Sprawdź najlepszy przepis na pierożki chinkali i zaskocz ich pysznym smakiem swoich domowników!
Zobacz też:
Przepis na makaron penne z brokułami i parmezanem
Przepis na chinkali
Składniki:
- mielona wołowina (200 gramów),
- bulionetka drobiowa Knorr (3 sztuki),
- mielone mięso wieprzowe z łopatki (300 gramów),
- mielona jagnięcina z łopatki (400 gramów),
- mąka pszenna (800 gramów),
- jajka (2 sztuki),
- kolendra (1 pęczek),
- natka pietruszki (1 pęczek),
- papryka chili (2 sztuki),
- kminek (1 łyżeczka),
- sól (1 łyżeczka),
- ząbek czosnku (2 sztuki),
- cebula,
- pieprz czarny mielony.
Zobacz też:
Przepis na penne all’arrabbiata
Przygotowanie:
Na samym początku w miseczce mieszamy mąkę z jedną łyżeczką soli. Następnie dodajemy jajko oraz 1,5 szklanki ciepłej wody. Następnie za pomocą dłoni wyrabiamy ciasto. Warto pamiętać, aby przykryć je folią i odstawić w ciepłe miejsce.
Zobacz też:
W osobnej misce umieszczamy wołowinę, wieprzowinę oraz jagnięcinę. Doprawiamy ją kminkiem oraz pieprzem. Następnie drobno siekamy cebulę, czosnek, papryczkę chili, natkę kolendry oraz pietruszki. Składniki dorzucamy do mięsa, doprawiamy solą i ponownie mieszamy.
Zobacz też:
Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy, tak aby było cienkie (około 1,5 cm). Wycinamy z niego średniej wielkości kółka. W międzyczasie w garnku zagotowujemy 3 litry wody, do której wrzucamy 3 bulionetki rosołowe.
Zobacz też:
Na każde kółko wykładamy łyżkę farszu. Następnie zawijamy ciasto, tak aby fałd pojawił się na górze. Tak przygotowane pierożki gotujemy w bulionie, do momentu aż nie wypłyną na powierzchnie. Gotowe!