Pomysły na szybkie lunche do pracy. Przekąski idealne na lato!

Latem nieco trudniej przygotować nam lunche do pracy, ponieważ mamy ochotę na lekkie, a jednocześnie sycące dania. Zależy nam na tym, aby przygotowane przekąski były świeże i smaczne. Jak je przygotować?
Zobacz też: Przekąski na plażę. Co zabrać do jedzenia nad wodę?
Oto kilka pomysłów na lunche do pracy na lato:
Sałatka z kurczakiem i awokado
Pokrojone w kostkę ugotowane piersi z kurczaka, pokrojone awokado, pomidory koktajlowe i świeże liście sałaty. Skrop całość sosem vinegrette na bazie oliwy z oliwek i cytryny.
Wrapy z grillowanym warzywami i hummusem
Na placku tortilli rozsmaruj hummus, a następnie dodaj grillowane warzywa, takie jak cukinia, papryka i bakłażan. Zwiń w rolkę i przygotuj do zabrania.
Makaronowa sałatka z pesto
Ugotuj makaron penne al dente i ostudź. Dodaj do niego pesto bazyliowe, pokrojone pomidory koktajlowe, mozzarellę i posiekane świeże zioła, takie jak natka pietruszki czy bazylia. Sałatkę podawaj na zimno.
Tosty z łososiem i kremowym serem
Wykorzystaj pełnoziarniste tosty i posmaruj je kremowym serem, takim jak ser kremowy lub ser ricotta. Na wierzchu połóż plasterki wędzonego łososia, świeżą rukolę i plasterki ogórka. Skrop delikatnie sokiem z cytryny.
Kuskus z warzywami i fetą
Ugotuj kuskus według instrukcji na opakowaniu. Pokrój w kostkę ulubione warzywa, takie jak ogórki, czerwoną cebulę, pomidory i paprykę. Dodaj je do ugotowanego kuskusu, a następnie posyp pokruszoną fetą. Skrop sałatkę sosem na bazie oliwy z oliwek i octu balsamicznego.
Zobacz też: 5 prostych przepisów na lekkie letnie przekąski
Pamiętaj, żeby przechowywać lunch w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku, aby zachować świeżość i bezpieczeństwo.