Płatki owsiane – najlepsze dania z ich użyciem

Płatki owsiane to żródło węglowodanów, błonnika oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Z tego powodu zaleca się ich spożywanie na co dzień. Oprócz tego, że mogą być świetnym dodatkiem wielu dań, mogą również budować posiłki. Dlatego dziś przedstawiamy najlepsze dania z ich użyciem.
Zobacz też: Zdrowe i proste przekąski do szkoły lub pracy
#1 Ciasteczka owsiane
Składniki:
- 10 dag masła,
- 20 dag płatków owsianych,
- 10 dag cukru,
- 60 ml wody,
- 2 łyżki kakao,
- po garści posiekanych orzechów laskowych i włoskich, migdałów, suszonych śliwek, rodzynek i ziaren słonecznika.
Przygotowanie:
W garnku rozpuszczamy masło, do którego dodajemy wodę oraz cukier. Czekamy, aż składniki się ze sobą połączą. Następnie wciąż trzymając garnek na ogniu, wsypujemy do niego płatki owsiane. Ciągle mieszając dodajemy posiekane orzechy laskowe i włoskie, migdały, suszone śliwki, rodzynki i ziarna słonecznika. Masa powinna mieć kleistą konsystencję. Dodajemy kakao i mieszamy.
Gdy masę zdejmiemy z ognia (musi lekko ostygnąć), ręcznie formujemy kuleczki, które ugniatamy na blaszce łyżką. Wstawiamy ciasteczka na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza.

#2 Pieczona owsianka z borówkami
Składniki:
- 1 szklanka płatków owsianych,
- 250 ml mleczka kokosowego,
- 2 nieduże banany,
- 2 szklanki amarantusa ekspandowanego,
- 1 łyżka syropu daktylowego,
- 100-150 g borówek.
Przygotowanie:
W miseczce płatki owsiane zalewamy mleczkiem kokosowym. Następnie banany obieramy ze skórki i rozgniatamy je widelcem. Dodajemy je do płatków i mieszamy. Następnie wlewamy amarantus i syrop daktylowy. Masę wylewamy do foremki, która wyłożona jest papierem do pieczenia. Na wierzch układamy borówki. Całość wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczemy 45 minut. Gotowe!

#3 Gofry owsiane
Składniki:
- 20 dag płatków owsianych,
- 10 dag cukru pudru,
- 4 jajka,
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- 10 dag rozpuszczonej margaryny,
- kilka kropli olejku migdałowego,
- kilka łyżek oleju.
Przygotowanie:
Płatki owsiane wsypujemy na patelnię i lekko prażymy, tak aby ich nie przypalić. W oddzielnej misce ubijamy białka na sztywną pianę. Do płatków owsianych dodajemy margarynę, żółtka, cukier puder, 4 łyżki wody i olejek migdałowy. Miksujemy na jednolitą masę, a następnie dodajemy białko delikatnie mieszając. Pieczemy w gofrownicy.
