Placek z morelami - Piekniejsze.pl

Placek z morelami

Przepis na przepyszny placek z morelami

Morele dostępne są w lipcu i sierpniu, dlatego warto wykorzystać te przepyszne owoce sezonowe, przygotowując rozmaite desery.

 Z tej okazji przychodzimy z prostym przepisem na przepyszny placek, który wykonasz z łatwością – nawet jeśli nie posiadasz większych zdolności kulinarnych!

Zobacz też: Morele – właściwości zdrowotne

Placek z morelami

Składniki

  • masło niesolone – 200g
  • żółtko – 4 szt
  • cukier – 200g
  • mąka – 200g
  • białka – 4 szt
  • morele bez pestek – 10 szt

Przygotowanie

Nagrzej piekarnik do 180 °C. Rozpuść masło i wymieszaj je żółtkami i cukrem. Ubij na puszystą masę i dodaj mąkę. Ubij białka na sztywną pianę i dodaj odrobinę soli. Połącz wszystko z masą.

Wyłóż ciasto na blachę do pieczenia posmarowaną masłem. Na górę ciasta połóż połówki moreli i piecz przez około 40 minut.

Smacznego!

Zobacz też: Letni deser: Owoce zapiekane z brązowym cukrem i rumem