Odchudzanie bez diety. Czy to możliwe?
Odchudzanie bez diety. Czy to możliwe?
Słowo dieta z greckiego oznacza po prostu styl życia i w tym rozumieniu każdy sposób odżywiania się jest dietą.
Czy jednak można stracić zbędne kilogramy nie stosując diety, która ma na celu zazwyczaj odchudzanie?
Okazuje się, że jest dużo diet, które w swoim założeniu mają zdrowy styl życia, jak choćby wegetariańska, czy makrobiotyczna. Są one zdrowie, a brak nadwagi jest ich ubocznym efektem. Odchudzanie bez stosowania specjalnej diety jest możliwe i w dodatku bardzo zdrowe. Dieta odchudzająca oznacza zazwyczaj jakieś niedobory czasami dla prawidłowego funkcjonowania organizmu należy stosować różne suplementy uzupełniające niedobory witamin i minerałów. Najczęściej jednak dobry skutek przynosi zmiana jakości spożywanych produktów i częstotliwość posiłków. Bardzo często powodem tycia jest złe komponowanie posiłków. Problemem wielu osób z nadwagą są słodycze, które tak naprawdę nie są potrzebne organizmowi. Łakocie powodują wiele problemów i tworzy się błędne koło: po zjedzeniu batonika następuje duży wyrzut insuliny do krwi i po niedługim czasie dzieje się tak, że następuje jej nagły spadek – powoduje to uczucie głodu i większość osób sięga wówczas najchętniej po coś słodkiego. Należy zrezygnować ze słodyczy w swoim codziennym żywieniu, co z pewnością na początku będzie trudne. Często nieodparta chęć na słodkości wynika z niedoborów chromu. Można opanować tego typu głód pijąc np. napar z lukrecji.
Czy trzeba coś radykalnie zmienić w swoim sposobie odżywiania, by schudnąć jedząc normalnie i bez stosowania diety odchudzającej? Tak naprawdę, żeby schudnąć trzeba jeść. Pięć posiłków dziennie dwa większe i trzy mniejsze przegryzki zapewnią, że organizm będzie przyspieszał metabolizm, a to oznacza spalanie tłuszczu. Osoby jedzące jeden lub dwa posiłki w ciągu dnia narażają się na odpowiedź głodową organizmu mówiąc w uproszczeniu organizm wie, że dostaje mało posiłków, więc gromadzi zapasy w postaci tłuszczu. Najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia jest śniadanie. Dobrze skomponowane daje energię i zapewnia długie uczucie sytości.
Przykładem takiego energetycznego posiłku jest śniadanie angielskie, które składa się z jajka smażonego lub sadzonego, fasolki, często w sosie pomidorowym, pomidora, kawałka bekonu, grzanki z masłem i 2 małych kiełbasek. Takie śniadanie jest kaloryczne, ale od niego się nie tyje. Niestety pozostałe menu Anglików nie jest już tak dobre. Drugim dużym posiłkiem jest obiad. Jeśli nie chcemy podczas niego się zbytnio najadać to warto rozpocząć jedzenie od przystawki, najlepiej sałatki warzywnej, bo znajdujący się w niej błonnik pęcznieje i hamuje uczucie głodu. Generalnie każdy człowiek powinien spożywać niewielką ilość błonnika każdego dnia przetworzona żywność nie zapewnia dobrego trawienia. Drugie śniadanie i podwieczorek powinny składać się głównie z owoców i warzyw. Można zdecydować się na jogurt, zsiadłe mleko czy szklankę maślanki. Warto przez cały dzień pić herbatę zieloną, czerwoną, białą. Bardzo ważnym posiłkiem jest kolacja. Powinna być niezbyt obfita, ale zapewnić dobrą przemianę materii. Jeśli kolacja ma sprzyjać chudnięciu,to najlepiej zjeść kawałek chudego sera lub chudego mięsa dobrze jest je pokropić sokiem z cytryny. Nie należy dodawać do tego żadnych węglowodanów, można napić się herbaty bez cukru. Początkowo taka kolacja nie wzbudza zachwytu, ale dość szybko można się do niej przyzwyczaić. Konsekwencja w takim odżywianiu zaowocuje dość szybkim spalaniem tłuszczu. Warto także zastosować kilka sprawdzonych sposobów, które regulują apetyt. Rano trzeba wypić szklankę letniej wody z łyżką stołową octu jabłkowego. Przy dużej nadwadze taki napój można pić dwa razy dziennie rano nad czczo i pół godziny przed kolacją. Również osoby z nadmiernym apetytem powinny na 20 minut przed posiłkiem wypić dużą szklankę wody mineralnej.
Bardzo ostrożnie trzeba dawkować owoce. Zawierają w sobie mnóstwo cukru i ich nadmierne spożycie może skończyć się dodatkowymi kilogramami. Niemal bezkarnie można spożywać warzywa i to zarówno surowe, jak i gotowane. Trzeba jednak wiedzieć, że marchewka, która w stanie surowym jest bardzo zdrowa, gotowana ma większy indeks glikemiczny (IG) i nie należy jej jeść zbyt dużo. Na efekty zmiany stylu jedzenia nie trzeba czekać długo po kilku tygodniach ze zdziwieniem większość osób stwierdzi, że ubyło im kilka centymetrów w obwodach i stracili zbędne kilogramy.
Codzienna dawka ruchu.
Warto zacząć więcej się ruszać. Naturalnie osoby o dużej nadwadze nie zaczną nagle biegać i w ich wypadku wystarczy więc pół godziny spaceru, w miarę szybkim krokiem, ale za to każdego dnia. Dobrze sprawdzają się również marsze po schodach. Po kilku tygodniach można zwiększyć wysiłek, zapisać się na zajęcia fitness lub na siłownię.
Śpij i chudnij
Kolejna ważna sprawa, bardzo rzadko omawiana przy dietach to sen. Podczas ośmiu godzin snu tracimy około 80 kcal. Jeśli połączy się kolację proteinową z długim snem to efekty w spalaniu tłuszczu będą szybkie i widoczne. Zjedzenie na kolacje samych węglowodanów spowoduje z kolei wzrost poziomu insuliny we krwi i proces spalania tłuszczu przez 5 – 6 godzin będzie wstrzymany.
Źródło Wp