Obłędny obiad sezonowy! Pieczony łosoś ze szparagami i masłem

W Polsce sezon na szparagi zazwyczaj zaczyna się pod koniec kwietnia lub na początku maja i trwa aż do czerwca. Warto więc wykorzystać ten okres, aby cieszyć się świeżością i intensywnym smakiem tego sezonowego warzywa. Dziś przychodzimy z przepisem na obłędny obiad z łososiem, szparagami i masłem! Danie to rozpływa się w ustach!
Zobacz też: Pomysł na wiosenny sycący obiad. Serowa zapiekanka ze szparagami
Pieczony łosoś ze szparagami i masłem
Składniki
- filety z łososia – 2 szt
- świeże szparagi – 10 szt
- sól i pieprz – do smaku
- oliwa – 2 łyżki
- sok z cytryny – 1 łyżka
- masło
- opcjonalnie: świeże zioła (np. natka pietruszki, koperek)
Przygotowanie
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Umyj szparagi i odłam jego końce. Umieść je na blasze do pieczenia. Umyj i osusz filety łososia. Połóż je na szparagi i przypraw solą i pieprzem wedle uznania. Pokrój masło na 4 plasterki i ułóż je po dwa na filetach. Skrop odrobiną soku z cytryny i dodać ulubione zioła (natkę pietruszki i koperek).
Piecz przez około 15 minut. Podawaj ciepłe.
Smacznego!
Zobacz też: Pomysł na pyszny obiad! Faszerowany łosoś