Obłędny obiad sezonowy! Pieczony łosoś ze szparagami i masłem - Piekniejsze.pl

Obłędny obiad sezonowy! Pieczony łosoś ze szparagami i masłem

Pomysł na pyszny sezonowy obiad ze szparagami i łososiem.

W Polsce sezon na szparagi zazwyczaj zaczyna się pod koniec kwietnia lub na początku maja i trwa aż do czerwca. Warto więc wykorzystać ten okres, aby cieszyć się świeżością i intensywnym smakiem tego sezonowego warzywa. Dziś przychodzimy z przepisem na obłędny obiad z łososiem, szparagami i masłem! Danie to rozpływa się w ustach!

Zobacz też: Pomysł na wiosenny sycący obiad. Serowa zapiekanka ze szparagami

Pieczony łosoś ze szparagami i masłem

Składniki 

  • filety z łososia – 2 szt 
  • świeże szparagi – 10 szt 
  • sól i pieprz – do smaku
  • oliwa – 2 łyżki
  • sok z cytryny – 1 łyżka
  • masło
  • opcjonalnie: świeże zioła (np. natka pietruszki, koperek)

Przygotowanie

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza.  Umyj szparagi i odłam jego końce.  Umieść je na blasze do pieczenia. Umyj i osusz filety łososia. Połóż je na szparagi i przypraw solą i pieprzem wedle uznania. Pokrój masło na 4 plasterki i ułóż je po dwa na filetach. Skrop odrobiną soku z cytryny i dodać ulubione zioła (natkę pietruszki i koperek). 

Piecz przez około 15 minut. Podawaj ciepłe.

Smacznego!

Zobacz też: Pomysł na pyszny obiad! Faszerowany łosoś

Na czasie

Brak danych.