Obłędny kurczak po tajsku

Lubisz kuchnię tajską, lecz nigdy nie próbowałaś przyrządzić tajskiego dania w swojej kuchni? To świetny moment, aby wprowadzić trochę egzotyki do swojej codziennej rutyny! Zacznij od przepisu na pysznego kurczaka w aromatycznym sosie, który w mgnieniu oka przeniesie Cię na uliczki Bangkoku.
Zobacz też: Pikantna i aromatyczna zupa tajska – tom kha gai
Kurczak po tajsku
Składniki
- 500 g piersi z kurczaka
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 cebula, pokrojona w pióra
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 papryczka chili (opcjonalnie)
- 1 łyżka startego imbiru
- 200 ml mleka kokosowego
- 2 łyżki sosu rybnego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka brązowego cukru
- Sok z połowy limonki
- 1 łyżka pasty curry (czerwonej lub zielonej)
- świeża kolendra do posypania
Przygotowanie
Kurczaka pokrój w cienkie paski. Na patelni rozgrzej olej. Dodaj cebulę, czosnek, imbir i chili, smaż przez 1 minutę.
Włóż kurczaka i smaż przez 5-7 minut, aż mięso się zarumieni. Dodaj pastę curry, sos rybny, sos sojowy, cukier i mleko kokosowe. Wymieszaj.
Gotuj przez 10 minut. Gdy sos zgęstnieje dopraw sokiem z limonki i posyp świeżą kolendrą.
Podawaj z ryżem jaśminowym lub ryżowym makaronem.
Smacznego!
Zobacz też: Przepis na orientalną zupę krem curry