Obłędny kurczak po tajsku  - Piekniejsze.pl

Obłędny kurczak po tajsku 

Przepis na kurczaka po tajsku.

Lubisz kuchnię tajską, lecz nigdy nie próbowałaś przyrządzić tajskiego dania w swojej kuchni? To świetny moment, aby wprowadzić trochę egzotyki do swojej codziennej rutyny! Zacznij od przepisu na pysznego kurczaka w aromatycznym sosie, który w mgnieniu oka przeniesie Cię na uliczki Bangkoku.

Zobacz też: Pikantna i aromatyczna zupa tajska –  tom kha gai

Kurczak po tajsku

Składniki

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 cebula, pokrojona w pióra
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 papryczka chili (opcjonalnie)
  • 1 łyżka startego imbiru
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • Sok z połowy limonki
  • 1 łyżka pasty curry (czerwonej lub zielonej)
  • świeża kolendra do posypania

Przygotowanie

Kurczaka pokrój w cienkie paski. Na patelni rozgrzej olej.  Dodaj cebulę, czosnek, imbir i chili, smaż przez 1 minutę. 

Włóż kurczaka i smaż przez 5-7 minut, aż mięso się zarumieni. Dodaj pastę curry, sos rybny, sos sojowy, cukier i mleko kokosowe. Wymieszaj.

Gotuj przez 10 minut. Gdy sos zgęstnieje dopraw sokiem z limonki i posyp świeżą kolendrą.

Podawaj z ryżem jaśminowym lub ryżowym makaronem.

Smacznego!

Zobacz też: Przepis na orientalną zupę krem curry

Na czasie

Brak danych.