Obłędne tiramisu z mandarynkami!

Tiramisu to klasyczny włoski deser, który po prostu zachwyca! Składa się z warstw biszkoptów nasączonych kawą, serka mascarpone, kakao w proszku, a czasem odrobiny likieru, np. Marsali lub rumu. Nazwa „tiramisu” w rzeczywistości oznacza po włosku „podnieś mnie” lub „pociesz mnie”, co całkiem pasuje, biorąc pod uwagę, jakie jest pyszne! Z pewnością jednak nigdy nie jadłaś tiramisu z dodatkiem mandarynek! To idealne połączenie zwłaszcza w okresie zimowym.
Zobacz też: Deser, który rozpływa się w ustach. Kogel mogel z bananem i malinami!
Tiramisu z mandarynkami
Składniki
- czarna kawa – 330 ml
- jajka – 2 szt
- żółtka – 2 szt
- cukier – 70 g
- serek mascarpone – 550 g
- likier amaretto – 25 ml
- sok z mandarynki – 1 szt
- starta skórka z pomarańczy – 1 szt
- podłużne biszkopty – 300 g
- gorzkie kakao – kilka łyżek
- gorzka czekolada do dekoracji – 1 tabliczka
Składniki na kandyzowane mandarynki
- mandarynki – 5 szt (pokrojone na plastry)
- sok z cytryny – 2 łyżki
- woda – 1 szklanka
- brązowy cukier – ½ szklanki
Przygotowanie
Umieść w garnku mandarynki i zalej je wodą z dodatkiem soku z cytryny. Posyp cukrem. Gotuj na niewielkim ogniu do zgęstnienia masy. Pokrój mandarynki i z powstałym sosem odstaw do ostudzenia.
Ostudź zaparzoną kawę. Oddziel żółtka od białek. Ubij z żółtek i cukru pudru krem. Do kremu dodaj po łyżce mascarpone oraz pokrojone kandyzowane mandarynki. Ubijaj krem przez około osiem minut do uzyskania puszystej konsystencji.
W innej misce ubij na sztywno pianę z białka. Delikatnie połącz ją z kremem z żółtek. Zamocz biszkopty w masie kawowej, syropu mandarynkowego i amaretto. Ułóż w szklanym naczyniu pierwszą warstwę biszkoptów i posyp kakao. Następnie nałóż na nie krem, nałóż drugą warstwę biszkoptów i posyp kakao. Wsadź deser do lodówki na całą noc.
Smacznego!
Zobacz też: Przepis na pyszne włoskie bruschetta