Obłędne tagliatelle z pesto z jarmużu - Piekniejsze.pl

Obłędne tagliatelle z pesto z jarmużu

Przepis na tagliatelle z pesto z jarmużu.

Włoska kuchnia jest jedną z najpopularniejszych na świecie. Doceniania jest dzięki prostym przepisom, z niewielką liczbą składników, które są starannie wyselekcjonowane i najwyższej jakości. Jeśli jesteś fanką tagliatelle z pesto, to dziś przychodzimy z nieco bardziej oryginalną jego wersją. Oto przepis na obłędne tagliatelle z pesto z jarmużu!

Zobacz też: Jak przyrządzić prawdziwą włoską carbonarę?

Tagliatelle z pesto z jarmużu

  • 200 g makaronu tagliatelle
  • 100 g jarmużu 
  • 50 g orzechów piniowych 
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 g startego parmezanu
  • sok z połowy cytryny
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
  • do smaku: kilka liści bazylii

Przygotowanie

Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu w osolonej wodzie. Tagliatelle musi być al dente. 

Podpraż orzechy piniowe na suchej patelni. Do blendera wrzuć jarmuż, orzechy piniowe, czosnek, starty parmezan, sok z cytryny oraz oliwę z oliwek. Zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji. Dopraw solą i pieprzem wedle uznania. Opcjonalnie dodaj także kilka listków bazylii, aby dodać aromatu. 

W misce połącz tagliatelle z pesto z jarmużu. 

Podawaj od razu, posypując startym parmezanem oraz świeżo zmielonym pieprzem. 

Smacznego!

Zobacz też: Szpinakowa lasagne z ricottą

Na czasie

Brak danych.