Obłędne tagliatelle z pesto z jarmużu

Włoska kuchnia jest jedną z najpopularniejszych na świecie. Doceniania jest dzięki prostym przepisom, z niewielką liczbą składników, które są starannie wyselekcjonowane i najwyższej jakości. Jeśli jesteś fanką tagliatelle z pesto, to dziś przychodzimy z nieco bardziej oryginalną jego wersją. Oto przepis na obłędne tagliatelle z pesto z jarmużu!
Zobacz też: Jak przyrządzić prawdziwą włoską carbonarę?
Tagliatelle z pesto z jarmużu
- 200 g makaronu tagliatelle
- 100 g jarmużu
- 50 g orzechów piniowych
- 2 ząbki czosnku
- 50 g startego parmezanu
- sok z połowy cytryny
- 100 ml oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
- do smaku: kilka liści bazylii
Przygotowanie
Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu w osolonej wodzie. Tagliatelle musi być al dente.
Podpraż orzechy piniowe na suchej patelni. Do blendera wrzuć jarmuż, orzechy piniowe, czosnek, starty parmezan, sok z cytryny oraz oliwę z oliwek. Zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji. Dopraw solą i pieprzem wedle uznania. Opcjonalnie dodaj także kilka listków bazylii, aby dodać aromatu.
W misce połącz tagliatelle z pesto z jarmużu.
Podawaj od razu, posypując startym parmezanem oraz świeżo zmielonym pieprzem.
Smacznego!
Zobacz też: Szpinakowa lasagne z ricottą