Obłędne pieczone pieczarki faszerowane camembertem - Piekniejsze.pl

Obłędne pieczone pieczarki faszerowane camembertem

Przepis na pieczone pieczarki faszerowane camembertem!

Szukasz pomysłu na ciekawy obiad lub przystawkę? Oto przepis na pieczone pieczarki faszerowane camembertem! 

Zobacz też: Szybki obiad na duży głód! Amerykański mac & cheese

Pieczone pieczarki faszerowane camembertem

Składniki

  • 12 dużych pieczarek (najlepiej białych lub brązowych)
  • 1 opakowanie sera camembert (około 150g)
  • 2 łyżki masła
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1/4 łyżeczki tymianku
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • opcjonalnie: bułka tarta do posypania

Przygotowanie

Pieczarki obierz i umyj. Usuń trzonki i posiekaj je drobno, by dodać je do farszu.

Camembert pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej masło, dodaj posiekany czosnek i podsmażaj go przez chwilę. Następnie dodaj posiekane trzonki pieczarek i podsmażaj przez  1 minutę. Do podsmażonych trzonek dodaj pokrojony camembert, tymianek, natkę pietruszki oraz sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie wymieszaj. 

Kapelusze pieczarek napełnij przygotowanym farszem. Skrop pieczarki kroplą oliwy z oliwek.

Piecz na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 15 minut. 

Gdy pieczarki będą miękkie, a ser się roztopi podawaj z dodatkiem świeżej natki pietruszki. 

Smacznego!

Zobacz też: Obiad w 5 minut. Obłędny makaron z masłem i czosnkiem

Na czasie

Brak danych.