Obłędne pieczone pieczarki faszerowane camembertem

Szukasz pomysłu na ciekawy obiad lub przystawkę? Oto przepis na pieczone pieczarki faszerowane camembertem!
Zobacz też: Szybki obiad na duży głód! Amerykański mac & cheese
Pieczone pieczarki faszerowane camembertem
Składniki
- 12 dużych pieczarek (najlepiej białych lub brązowych)
- 1 opakowanie sera camembert (około 150g)
- 2 łyżki masła
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1/4 łyżeczki tymianku
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- opcjonalnie: bułka tarta do posypania
Przygotowanie
Pieczarki obierz i umyj. Usuń trzonki i posiekaj je drobno, by dodać je do farszu.
Camembert pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej masło, dodaj posiekany czosnek i podsmażaj go przez chwilę. Następnie dodaj posiekane trzonki pieczarek i podsmażaj przez 1 minutę. Do podsmażonych trzonek dodaj pokrojony camembert, tymianek, natkę pietruszki oraz sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie wymieszaj.
Kapelusze pieczarek napełnij przygotowanym farszem. Skrop pieczarki kroplą oliwy z oliwek.
Piecz na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 15 minut.
Gdy pieczarki będą miękkie, a ser się roztopi podawaj z dodatkiem świeżej natki pietruszki.
Smacznego!
Zobacz też: Obiad w 5 minut. Obłędny makaron z masłem i czosnkiem