Obłędne jesienne śniadanie! Dyniowe pancakes
Jesień to doskonała pora roku na korzystanie z produktów sezonowych, które są pełne smaku i wartości odżywczych. Jednym z prawdziwych skarbów jesieni jest dynia. Można z niej przygotować zupy, placki oraz ciasta.
Jeśli poszukujesz pomysłu na wyjątkowe śniadanie z dodatkiem królowej jesieni, przychodzimy z przepisem na dyniowe panckaes!
Zobacz też: Przepis na kopytka z dyni. Są przepyszne!
Dyniowe pancakes
Składniki
- 1 szklanka puree z dyni
- 200 g mąki pszennej
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
- szczypta soli
- 1 szklanka mleka
- 1 jajko
- 2 łyżki roztopionego masła
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Przygotowanie
W misce połącz mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon, gałkę muszkatołową, imbir oraz sól. Wymieszaj trzepaczką.
W drugiej misce połącz puree z dyni, mleko, jajko, roztopione masło oraz ekstrakt waniliowy. Ubijaj do uzyskania gładkiej konsystencji.
Przelej mokre składniki do suchych i delikatnie wymieszaj.
Roztop masło na rozgrzanej patelni. Wlej około ¼ szklanki ciasta na każdy naleśnik. Smaż przez około 2 minuty na jednej stronie, następnie odwróć na drugą stronę i smaż przez 1 minutę.
Podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami. Świetnie będą komponować się z syropem klonowym, bitą śmietaną, a także posiekanymi orzechami.
Smacznego!
Zobacz też: Dyniowa herbata z cynamonem. Jest przepyszna!