Obłędne jesienne śniadanie! Dyniowe pancakes - Piekniejsze.pl

Obłędne jesienne śniadanie! Dyniowe pancakes

Przepis na obłędne dyniowe pancakes!

Jesień to doskonała pora roku na korzystanie z produktów sezonowych, które są pełne smaku i wartości odżywczych. Jednym z prawdziwych skarbów jesieni jest dynia. Można z niej przygotować zupy, placki oraz ciasta.

Jeśli poszukujesz pomysłu na wyjątkowe śniadanie z dodatkiem królowej jesieni, przychodzimy z przepisem na dyniowe panckaes!

Zobacz też: Przepis na kopytka z dyni. Są przepyszne! 

Dyniowe pancakes

Składniki

  • 1 szklanka puree z dyni
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
  • szczypta soli
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki roztopionego masła 
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Przygotowanie

W misce połącz mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon, gałkę muszkatołową, imbir oraz sól. Wymieszaj trzepaczką. 

W drugiej misce połącz puree z dyni, mleko, jajko, roztopione masło oraz ekstrakt waniliowy. Ubijaj do uzyskania gładkiej konsystencji. 

Przelej mokre składniki do suchych i delikatnie wymieszaj. 

Roztop masło na rozgrzanej patelni. Wlej około ¼ szklanki ciasta na każdy naleśnik. Smaż przez około 2 minuty na jednej stronie, następnie odwróć na drugą stronę i smaż przez 1 minutę. 

Podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami. Świetnie będą komponować się z syropem klonowym, bitą śmietaną, a także posiekanymi orzechami. 

Smacznego! 

Zobacz też: Dyniowa herbata z cynamonem. Jest przepyszna!

Na czasie

Brak danych.