Obłędne gnocchi zapiekane w pomidorach pod mozzarellą - Piekniejsze.pl

Obłędne gnocchi zapiekane w pomidorach pod mozzarellą

Przepis na gnocchi zapiekane w pomidorach pod mozzarellą.

Szukasz przepisu na sycący, lecz szybki w wykonaniu obiad? Przychodzimy z pomocą! Przygotuj gnocchi zapiekane w pomidorach pod mozzarellą!

Zobacz też: Gnocchi w kremowym pomidorowym sosie z burratą. Poznaj prosty i smakowity przepis!

Obłędne gnocchi zapiekane w pomidorach pod mozzarellą

Składniki 

  • 500 g gnocchi 
  • 1 puszka (400 g) pomidorów krojonych
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka cukru 
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 200 g mozzarelli 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
  • świeża bazylia do dekoracji (opcjonalnie)

Przygotowanie

Pokrój cebulę w kostkę, a czosnek posiekaj. Rozgrzej na patelni oliwę z oliwek i dodaj cebulę. Smaż do lekko złocistego koloru. Dodaj czosnek i smaż jeszcze przez 1 minutę. Dodaj pomidory, a także oregano, bazylię, sól, pieprz i cukier. Gotuj na średnim ogniu przez 10 minut. 

Podczas gotowania sosu, zagotuj w garnku osoloną wodę. Wrzuć gnocchi do wrzącej wody i gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu (zazwyczaj są to 2 minuty).

W naczyniu żaroodpornym rozprowadź trochę sosu pomidorowego, dodaj gnocchi i ponownie resztę sosu. Delikatnie wymieszaj. Posyp mozzarellą. Piecz przez około 15 minut w 200 stopniach Celsjusza. 

Po wyjęciu z piekarnika, posyp świeżą bazylią dla dekoracji. Podawaj gorące!

Smacznego!

Zobacz też: Zapiekane bataty z serem feta i rukolą. Idealna letnia przekąska

Na czasie

Brak danych.