Obłędne gnocchi zapiekane w pomidorach pod mozzarellą

Szukasz przepisu na sycący, lecz szybki w wykonaniu obiad? Przychodzimy z pomocą! Przygotuj gnocchi zapiekane w pomidorach pod mozzarellą!
Zobacz też: Gnocchi w kremowym pomidorowym sosie z burratą. Poznaj prosty i smakowity przepis!
Obłędne gnocchi zapiekane w pomidorach pod mozzarellą
Składniki
- 500 g gnocchi
- 1 puszka (400 g) pomidorów krojonych
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 200 g mozzarelli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
- świeża bazylia do dekoracji (opcjonalnie)
Przygotowanie
Pokrój cebulę w kostkę, a czosnek posiekaj. Rozgrzej na patelni oliwę z oliwek i dodaj cebulę. Smaż do lekko złocistego koloru. Dodaj czosnek i smaż jeszcze przez 1 minutę. Dodaj pomidory, a także oregano, bazylię, sól, pieprz i cukier. Gotuj na średnim ogniu przez 10 minut.
Podczas gotowania sosu, zagotuj w garnku osoloną wodę. Wrzuć gnocchi do wrzącej wody i gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu (zazwyczaj są to 2 minuty).
W naczyniu żaroodpornym rozprowadź trochę sosu pomidorowego, dodaj gnocchi i ponownie resztę sosu. Delikatnie wymieszaj. Posyp mozzarellą. Piecz przez około 15 minut w 200 stopniach Celsjusza.
Po wyjęciu z piekarnika, posyp świeżą bazylią dla dekoracji. Podawaj gorące!
Smacznego!
Zobacz też: Zapiekane bataty z serem feta i rukolą. Idealna letnia przekąska