Obłędne ciasto z malinami i białą czekoladą bez pieczenia

Nie masz ochoty włączać piekarnika, a marzysz o pysznym deserze? Ciasto z malinami i białą czekoladą bez pieczenia to idealny wybór!
Zobacz też: Obłędna fit nutella!
Ciasto malinowe z białą czekoladą bez pieczenia
Składniki
Na spód
• 200 g herbatników
• 100 g masła
Na masę czekoladową:
• 200 g białej czekolady
• 300 g serka mascarpone
• 200 ml śmietanki kremówki (30% lub 36%)
• 2 łyżki cukru pudru
Na wierzch
• 250 g świeżych malin (lub mrożonych, rozmrożonych)
• 50 g białej czekolady do dekoracji
Przygotowanie
Zmiksuj herbatniki na drobny piasek w blenderze lub pokrusz ręcznie w woreczku.
Masło rozpuść w rondelku i wymieszaj z pokruszonymi herbatnikami.
Wyłóż spód tortownicy o średnicy około 20 cm papierem do pieczenia i rozłóż masę herbatnikową. Dociśnij ją i wstaw do lodówki na około 30 minut.
W tym czasie rozpuść białą czekoladę w kąpieli wodnej i odstaw do ostygnięcia. W misce ubij śmietankę kremówkę na sztywno, dodając cukier puder.
W innej misce połącz mascarpone z przestudzoną białą czekoladą, aż masa będzie gładka i jednolita.
Delikatnie połącz ubitą śmietankę z masą mascarpone, mieszając szpatułką.
Wyjmij tortownicę z lodówki i wyłóż na schłodzony spód masę czekoladową, wygładzając wierzch. Na wierzchu ułóż równomiernie maliny, lekko je wciskając w masę.
Rozpuść resztę białej czekolady i skrop nią wierzch ciasta. Wstaw ciasto do lodówki na minimum 4 godziny.
Smacznego!
Zobacz też: Lemon Brownie. Prosty przepis na obłędny cytrynowy deser!