Szybka szarlotka z bezą i kruszonką - Piekniejsze.pl

Szybka szarlotka z bezą i kruszonką

Przepis na szybką szarlotkę z bezą i kruszonką!

Naszła Cię ochota na słodkie lub masz niespodziewanych gości? W takim wypadku dobrze mieć pod ręką przepis na szybką szarlotkę z bezą i kruszonką!

Zobacz też: Coś słodkiego na szybko. Przepis na Mug Cake – ciasto w kubku!

Przepis na szybką szarlotkę!

Składniki

Na ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g masła (zimnego)
  • 3 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Na nadzienie jabłkowe:

  • 1 kg jabłek (najlepiej kwaśnych, np. antonówek)
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • sok z połowy cytryny

Na bezę:

  • 4 białka
  • 200 g cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka octu lub soku z cytryny

Na kruszonkę:

  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g masła
  • 50 g cukru

Przygotowanie

W dużej misce połącz mąkę, proszek do pieczenia, cukier i pokrojone w kostkę zimne masło. Dodaj jajko i szybko zagnieć ciasto, aż składniki się połączą.

Wyjmij foremkę do pieczenia – najlepiej o średnicy około 24 cm. Wyłóż ją papierem do pieczenia i wysmaruj masłem. Ciasto włóż do foremki i dopasuj do dna. Brzegi lekko podwiń do góry. 

Wstaw formę do lodówki na 15-20 minut.

W tym czasie obierz jabłka i pokrój w plastry.  W misce połącz jabłka z cukrem, cynamonem oraz sokiem z cytryny. 

Tak przygotowane jabłka przełóż na schłodzone ciasto. 

Aby zrobić bezę należy ubić białka z odrobiną soli. Gdy ubite białka będą sztywne dodawaj powoli cukier, cały czas ubijając. 

Dodaj ocet i jeszcze chwilę ubijaj. 

Teraz przygotuj kruszonkę! Zagnieć w palcach mąkę, masło oraz cukier. Gdy powstaną duże okruchy – kruszonka będzie gotowa!

Na jabłka przełóż ubite białka. Na koniec posyp wierzch kruszonką. 

Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 40 minut. 

Smacznego!

Zobacz też: Pyszne i zdrowe ciasto czekoladowe z cukinii