Szybka szarlotka z bezą i kruszonką
Naszła Cię ochota na słodkie lub masz niespodziewanych gości? W takim wypadku dobrze mieć pod ręką przepis na szybką szarlotkę z bezą i kruszonką!
Zobacz też: Coś słodkiego na szybko. Przepis na Mug Cake – ciasto w kubku!
Przepis na szybką szarlotkę!
Składniki
Na ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 125 g masła (zimnego)
- 3 łyżki cukru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Na nadzienie jabłkowe:
- 1 kg jabłek (najlepiej kwaśnych, np. antonówek)
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- sok z połowy cytryny
Na bezę:
- 4 białka
- 200 g cukru
- szczypta soli
- 1 łyżeczka octu lub soku z cytryny
Na kruszonkę:
- 100 g mąki pszennej
- 50 g masła
- 50 g cukru
Przygotowanie
W dużej misce połącz mąkę, proszek do pieczenia, cukier i pokrojone w kostkę zimne masło. Dodaj jajko i szybko zagnieć ciasto, aż składniki się połączą.
Wyjmij foremkę do pieczenia – najlepiej o średnicy około 24 cm. Wyłóż ją papierem do pieczenia i wysmaruj masłem. Ciasto włóż do foremki i dopasuj do dna. Brzegi lekko podwiń do góry.
Wstaw formę do lodówki na 15-20 minut.
W tym czasie obierz jabłka i pokrój w plastry. W misce połącz jabłka z cukrem, cynamonem oraz sokiem z cytryny.
Tak przygotowane jabłka przełóż na schłodzone ciasto.
Aby zrobić bezę należy ubić białka z odrobiną soli. Gdy ubite białka będą sztywne dodawaj powoli cukier, cały czas ubijając.
Dodaj ocet i jeszcze chwilę ubijaj.
Teraz przygotuj kruszonkę! Zagnieć w palcach mąkę, masło oraz cukier. Gdy powstaną duże okruchy – kruszonka będzie gotowa!
Na jabłka przełóż ubite białka. Na koniec posyp wierzch kruszonką.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 40 minut.
Smacznego!
Zobacz też: Pyszne i zdrowe ciasto czekoladowe z cukinii