Obłędna przekąska. Pieczona dynia z chili i miodem - Piekniejsze.pl

Obłędna przekąska. Pieczona dynia z chili i miodem

Obłędna przekąska idealna na jesień!

Szukasz inspiracji na jesienną przekąskę? Przychodzimy z przepisem na pieczoną dynię z chili i miodem!

Połączenie słodkiej dyni z ostrością chili i słodyczą miodu jest naprawdę wyśmienite!

Zobacz też: Obłędne jesienne śniadanie! Dyniowe pancakes

Obłędna przekąska. Pieczona dynia z chilli i miodem

Składniki 

  • 1 mała dynia (np. hokkaido lub piżmowa)
  • 2-3 łyżki miodu
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek1/2 łyżeczki chili w płatkach 
  • sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie: świeże zioła (np. tymianek lub rozmaryn)

Przygotowanie

Rozgrzej piekarnik do 200°C. Umyj dynię, przetnij na pół i usuń pestki. Pokrój ją na mniejsze kawałki. (W przypadku dyni hokkaido nie trzeba jej obierać). 

W miseczce wymieszaj oliwę, miód, płatki chili, sól i pieprz. Dodaj zioła.

Włóż kawałki dyni do dużej miski i polej marynatą. Dokładnie natrzyj kawałki dyni. 

Piecz na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez około 25 minut. 

Gdy dynia będzie miękka i zarumieniona zakończ pieczenie. 

Podawaj na ciepło. 

Smacznego!

Zobacz też: Przepis na kopytka z dyni. Są przepyszne! 

Na czasie

Brak danych.