Obłędna przekąska. Pieczona dynia z chili i miodem

Szukasz inspiracji na jesienną przekąskę? Przychodzimy z przepisem na pieczoną dynię z chili i miodem!
Połączenie słodkiej dyni z ostrością chili i słodyczą miodu jest naprawdę wyśmienite!
Zobacz też: Obłędne jesienne śniadanie! Dyniowe pancakes
Obłędna przekąska. Pieczona dynia z chilli i miodem
Składniki
- 1 mała dynia (np. hokkaido lub piżmowa)
- 2-3 łyżki miodu
- 1-2 łyżki oliwy z oliwek1/2 łyżeczki chili w płatkach
- sól i pieprz do smaku
- opcjonalnie: świeże zioła (np. tymianek lub rozmaryn)
Przygotowanie
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Umyj dynię, przetnij na pół i usuń pestki. Pokrój ją na mniejsze kawałki. (W przypadku dyni hokkaido nie trzeba jej obierać).
W miseczce wymieszaj oliwę, miód, płatki chili, sól i pieprz. Dodaj zioła.
Włóż kawałki dyni do dużej miski i polej marynatą. Dokładnie natrzyj kawałki dyni.
Piecz na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez około 25 minut.
Gdy dynia będzie miękka i zarumieniona zakończ pieczenie.
Podawaj na ciepło.
Smacznego!
Zobacz też: Przepis na kopytka z dyni. Są przepyszne!